Цените на производител не се променят през декември

725
Цените на производител не се променят през декември

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през декември 2011 г. е на равнището от предходния месец, сочат данни на НСИ. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост (с 1.1%), a намаление - в преработващата промишленост (с 0.1%), докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.3%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през декември 2011 г. нараства с 4.1% в сравнение със същия месец на 2010 година.

Цените се увеличават в преработващата промишленост с 5.4% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 2.7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 3.1%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо декември 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 13.7%; производството на хранителни продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.7%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.1%.

Общ индекс на цени на производител в промишлеността

Общият индекс на цени на производител през декември 2011 г. (изчислява се от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар) намалява с 0.6% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.2%, в преработващата промишленост - с 0.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.5%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.0%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през декември 2011 г. се увеличава с 4.0% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 4.3% спрямо декември 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на химични продукти, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.0%, и при производството на хранителни продукти - с 6.9%, а намаление се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.8%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg