Цените на производител падат през август

600
Цените на производител падат през август

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през август 2009 г. е с 0.3% под равнището от предходния месец, съобщи НСИ. Намаление на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7% и в преработващата промишленост - с 0.5%, а увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 4.5%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.2%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.7%, при производство на метални изделия, без машини и оборудване с - 0.6%, докато по-значително увеличение на цените е отчетено при производството на основни метали - с 1.6%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 0.9%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло, производството на електрически съоръжения, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.6%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през август 2009г. намалява с 9.8% в сравнение със същия месец на 2008 година. Цените в преработващата промишленост спадат с 13.3%, в добивната промишленост - с 9.8% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6% .

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо август 2008 г. има при: производството на основни метали - с 31.4%; производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7.1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.7%; производството на хранителни продукти - с 4.7%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - с 5.6%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 5.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg