Цените на производител растат през декември

473
Цените на производител растат през декември

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през декември 2009 г. е с 0.9% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 4.6%, в преработващата промишленост - с 0.9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0.6% и при производството на напитки - с 0.5%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 0.5% и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.4%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през декември 2009 г. намалява с 0.7% в сравнение със същия месец на 2008 година. Цените спадат в преработващата промишленост - с 0.5% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4% , докато в добивната промишленост е регистрирано увеличение - с 24.5%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо декември 2008 г. е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.8%; производството на хранителни продукти - с 4.3%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.5%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на химични продукти - с 6.3%; производството на превозни средства, без автомобили - с 5.9%; обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.9%.

Общият индекс на цени на производител през декември 2009 г. се увеличава с 1.2% спрямо предходния месец (общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg