Цените на производител растат през септември

510
Цените на производител растат през септември

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през септември 2009 г. е с 1.2% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в преработващата промишленост - с 1.8% и в добивната промишленост - с 0.6%.

В преработващата промишленост по-значително нарастване на цените е отчетено при производството на основни метали - със 7.0%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 1.3%. Намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.3%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.8%, при производството на хранителни продукти - с 0.5%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през септември 2009 г. намалява със 7.8% в сравнение със същия месец на 2008 година. Цените в преработващата промишленост спадат - с 10.3%, в добивната промишленост - с 8.1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.7% .

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2008 г. има при: производството на основни метали - с 25.5%; производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7.1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.8%; производството на хранителни продукти - с 4.8%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - със 7.2%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 5.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.0%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg