Цените на производител растат с 4.2% за година

323
Цените на производител растат с 4.2% за година

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2012 г. е с 0.9% под равнището от предходния месец.

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.2%, в преработващата промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, съобщава НСИ.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.9%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини и при производството на електрически съоръжения - с 0.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2012 г. нараства с 4.3% в сравнение със същия месец на 2011 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 2.5%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.7%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо май 2011 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 6.5%; производството на тютюневи изделия - с 6.2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.9%. Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.0%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.3%.

Общият индекс на цените на производител през май 2012 г. намалява с 1.7% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.1%, в преработващата промишленост - с 2.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост3 се наблюдава при производството на основни метали - с 3.6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.7%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през май 2012 г. се увеличава с 3.2% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 1.9% спрямо май 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.7%, при производството на химични продукти - с 6.1%, при производството на тютюневи изделия и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.3%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 9.9%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.3%.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg