Цените на производител растат с 4.6% за година

623
Цените на производител растат с 4.6% за година

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2012 г. е с 0.9% над равнището от предходния месец, съобщава НСИ. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.4%, докато в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 1.5%, и при производството на хранителни продукти - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2012 г. нараства с 4.6% в сравнение със същия месец на 2011 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 0.7%, в преработващата промишленост - с 4.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо март 2012 г. е отчетено при: производството на химични продукти - със 7.3%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.1%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.2%. Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини и при производството на електрически съоръжения - с 1.6%.

Общият индекс на цените на производител (на база на вътрешния и на международния пазар) през март 2012 г. нараства с 0.8% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост – с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.1%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 0.6%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3.1%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.5%. Общият индекс на цените на производител през март 2012 г. се увеличава с 3.4% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 2.7% спрямо март 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.0%, при производството на химични продукти – с 5.9%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.5%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 11.1%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.7%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg