Цените на производител растат с 5% за година

519
Цените на производител растат с 5% за година

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2012 г. е с 1.1% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.3%, в преработващата промишленост - с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%, съобщава Националният статистически институт.

Индексът на цените на производител измерва средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия, и може да се разглежда като ранен измерител на инфлацията.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 4.3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.2%, и при производството на химични продукти - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2012 г. нараства с 5.0% в сравнение със същия месец на 2011 година.

Цените се увеличават в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.9%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо април 2011 г. е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 8.5%, производството на химични продукти - с 6.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.8%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.3%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.8%.

Общият индекс на цените на производител, през април 2012 г. нараства с 1.5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.2%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3.9%, при производството на основни метали - с 3.8%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.4%.

Общият индекс на цените на производител, който включва цените на вътрешния и на международния пазар, през април 2012 г. се увеличава с 3.7% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 2.4% спрямо април 2011 година.

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.9%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7.2%, и при производството на тютюневи изделия - със 7.0%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 13.7%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.1%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg