Цените на производител с 2.9% ръст на годишна база през април

448
Цените на производител с 2.9% ръст на годишна база през април

© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през април 2018 г. нараства с 0.7% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.1%, а спад на цените е отчетен в добивната промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 5.4%, и при производството на основни метали - с 0.9%, а спад е отчетен при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.0%, както и при производството на химични продукти и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.3%.

Общият индекс на цените на производител през април 2018 г. нараства с 2.9% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.8%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и в добивната промишленост - с 0.5%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при производство на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.5%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.2%, а спад е регистриран при производството на химични продукти - с 2.2%, както и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.9%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2018 г. се покачва с 0.4% спрямо предходния месец. Ръст на цените е отчетен в преработващата промишленост - с 0.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, а в добивната промишленост е отчетен спад с 1.7%.

В преработващата промишленост2 по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на тютюневи изделия - с 8.1%, и при производството на мебели - с 0.9%. Спад е отчетен при: производството на основни метали - с 1.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2018 г. нараства с 3.8% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.0%, в добивната и в преработващата промишленост - по 1.0%.

През април 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо април 2017 г. са отчетени при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.8%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.2%. Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.2%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.7%

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през април 2018 г. се покачва с 1.2% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетено повишение на цените с 1.4%. По-съществен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 1.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0.8%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.7%, а спад се наблюдава при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през април 2018 г. нараства с 1.5% в сравнение със същия месец на 2017 година.

В преработващата промишленост цените се покачват с 1.6%. По-високи цени са отчетени при: производство на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.8%, производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.1%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.4%. Спад на цените се наблюдава при производство на тютюневи изделия - с 4.7%, и при производството на химични продукти - с 4.5%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg