Цените на производител с 3% ръст на годишна база през март

751
Цените на производител с 3% ръст на годишна база през март

© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през март 2018 г. остава непроменен спрямо предходния месец, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост с 0.4%, в преработващата промишленост не е отчетена промяна, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.1%.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.7%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.2%, а спад е отчетен при производството на основни метали - с 1.1% , както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.9%.

Общият индекс на цените на производител през март 2018 г. нараства с 3.0% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.6%, в преработващата промишленост - с 0.7%, и в добивната промишленост - с 0.1%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.1%, а спад е регистриран при производството на тютюневи изделия - със 7.3%, както и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2018 г. се покачва с 0.1% спрямо предходния месец. Ръст на цените е отчетен в добивната промишленост - с 0.5%, в преработващата промишленост - с 0.1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е отчетена промяна.

В преработващата промишленост по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при: производството на мебели - с 0.9%, производството на облекло - с 0.7%, производството на текстил и изделия от него, без облекло - с 0.5%. Спад е отчетен при производството на химични продукти - с 0.7%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2018 г. нараства с 4.8% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.1%, в добивната промишленост - с 2.9%, и в преработващата промишленост - с 0.8%.

През март 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо март 2017 г. са отчетени при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.3%, и при производството на мебели - с 3.5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 8.8%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.9%

Индексът на цените на производител на международния пазар през март 2018 г. спада с 0.2% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетено намаление на цените с 0.1%. По-съществен спад е отчетен при: производството на основни метали - с 1.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.0%, и производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.2%, а покачване се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.5%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.4%, и производството на облекло - с 1.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през март 2018 г. нараства с 0.3% в сравнение със същия месец на 2017 година.

В преработващата промишленост цените се покачват с 0.6%. По-високи цени са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9.0%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.9%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6.3%. Спад на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили и при производството на химични продукти - по 3.9%, и при производството на тютюневи изделия - с 3.7%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg