Цените на производител скачат с 6% за година

842
Цените на производител скачат с 6% за година

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост с 2.6% и в преработващата промишленост с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и при производството на химични продукти - с 1.6%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - със 7.9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.4%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 2.6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо ноември 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 12.9%; производството на хранителни продукти - с 9.6%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.8%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 1.7%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.1%.

Общият индекс на цени на производител през ноември 2011 г. нараства с 1.0% спрямо предходния месец (Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар). По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост и в преработващата промишленост - с 1.3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.8%, при производството на облекло - с 1.8%, и при производството на химични продукти - с 1.2%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2011 г. се увеличава с 6.8% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 7.8% спрямо ноември 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на химични продукти - със 7.8%, при производството на хранителни продукти - със 7.6%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7.5%, а намаление се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.0%.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg