Цените на производител скачат с 6% за година

874
Цените на производител скачат с 6% за година

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост с 2.6% и в преработващата промишленост с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и при производството на химични продукти - с 1.6%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - със 7.9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.4%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 2.6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо ноември 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 12.9%; производството на хранителни продукти - с 9.6%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.8%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 1.7%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.1%.

Общият индекс на цени на производител през ноември 2011 г. нараства с 1.0% спрямо предходния месец (Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар). По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост и в преработващата промишленост - с 1.3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.8%, при производството на облекло - с 1.8%, и при производството на химични продукти - с 1.2%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2011 г. се увеличава с 6.8% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 7.8% спрямо ноември 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на химични продукти - със 7.8%, при производството на хранителни продукти - със 7.6%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7.5%, а намаление се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.0%.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...