Цените на производител скачат с 8.4% за година

414
Цените на производител скачат с 8.4% за година

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли 2011 г. е с 0.7% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 3.3%, в преработващата промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 2.2%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.0%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.8%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли 2011 г. нараства с 8.4% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 11.9%, в преработващата промишленост - с 11.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - с 18.0%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.6%; производството на основни метали - с 10.4%. Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.6%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.7%.

Общ индекс на цени на производител в промишлеността

Общият индекс на цени на производител през юли 2011 г. нараства с 0.9% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.3%, в преработващата промишленост - с 1.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.8%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.3%, а намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3.6%, и при производството на хранителни продукти - с 1.0%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2011 г. се увеличава с 9.4% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 11.3% спрямо юли 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 19.2%, при производството на хранителни продукти - с 16.4%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.5%, а намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2.2%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.1%.

* Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар към общия оборот през базисната 2005 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg