Цените на производител у нас скачат през юли

664
Цените на производител у нас скачат през юли

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли 2010 г. е с 2.3% над равнището от предходния месец. Намаление на цените има в добивната промишленост - с 0.7%, и в преработващата промишленост - с 0.9%, докато увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.8%.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 9.3%, при производството на основни метали - с 6.0%, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 1.8%, а увеличение е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.2%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.9%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли 2010 г. нараства с 9.0% в сравнение със същия месец на 2009 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 15.1%, в преработващата промишленост - с 6.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.5%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2009 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 34.7%; производството на тютюневи изделия - с 8.2%; обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.4%. Намаление на цените се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.3%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.4%, и производството на хранителни продукти - с 2.0%.

Общият индекс на цени на производител през юли 2010 г. нараства с 0.6% спрямо предходния месец. Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар, към общия оборот през базисната 2005 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg