Център за дигитални иновации ще е в услуга на производствените компании

450
Център за дигитални иновации ще е в услуга на производствените компании

Център за дигитални иновации в индустрията създадоха " ДАВИД Холдинг" АД в сътрудничество със "Siemens PLM Software" и Българска стопанска камара. Асоцииран партньор на проекта е водещата в сферата на ERP консултантска компания "Tame Chaos Consulting Ltd.", съобщи пресцентърът на камарата. Новосъздаденият център е представен днес в сградата на камарата, съобщава БТА.

Центърът ще помогне на деловите среди да подобрят ефективността на процесите при разработка на нови изделия, да съкратят цикъла на техническа подготовка и времето до излизането на пазара с 25 на сто. Очаква се предоставяните от центъра услуги да намалят себестойността на продуктите и услугите с 5 на сто, а годишният ръст на печалбата да е до 15-20 на сто.

Компаниите ще могат да преодолеят проблеми, свързани с липсата и текучеството на инженерни кадри и да премахнат разходите, необходими за изграждане и издръжка на собствени развойни инженерни звена.

Центърът ще предоставя инженерни услуги, специализирано обучение и бизнес-консултиране за нуждите на производствените компании, в т.ч. малки и средни предприятия.

За центъра ще работят над 60 консултанти със специализация в дигиталното проектиране, симулация на процеси, оптимизация на инструментална екипировка, планиране и оперативно управление на производството, планиране и управление на фирмените ресурси.

Според председателя на камарата Божидар Данев един от основните проблеми на българската икономика е липсата на достатъчно продукти с висока добавена стойност. Според него този
проблем може да бъде преодолян само по пътя на инвестициите в иновации, по който показател България е на 25-о място сред останалите европейски страни. След нас са само Кипър и Румъния.

Данев е посочил, че едва 16 на сто от българските предприятия сезанимават с иновации при средно равнище от 40 процента за ЕС-27.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...