Цигарените кутии ще имат маркировка за датата и мястото на производство

461
Цигарените кутии ще имат маркировка за датата и мястото на производство

Правителството измени и допълни правилника за прилагане на Закона за тютюна и тютюневите изделия с цел да отрази промените в българското законодателство и да го съобрази с новите условия на пазара на тютюневи изделия след присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Това съобщи правителствената информационна служба.

Правилникът въвежда законова забрана тютюневи изделия да се продават от автомати. Отпадат разпоредбите, регламентиращи заявяването, отпечатването и получаването на бандероли за тютюневите изделия, тъй като тази материя е уредена в Закона за акцизите и данъчните складове и правилника за неговото прилагане. Изброяват се изчерпателно документите, които трябва да представят лицата, желаещи да извършват търговия с тютюневи изделия.

Въвеждат се допълнителни задължителни елементи върху потребителските опаковки на тютюневите изделия, които трябва да съдържат маркировка за мястото и времето (датата) на производство.

В случаите, когато потребителските опаковки съдържат кодирана маркировка, производителите, вносителите и лицата, които въвеждат тютюневи изделия от друга държава от Европейския съюз или от държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, следва да представят в Министерството на икономиката и енергетиката информация за цифрите и/или буквите от кода, идентифициращи датата на
производство.

Тази информация следва да се предоставя не по-късно от 14 дни преди пускането на тютюневите изделия на пазара.

Предвижда се изменение и допълнение на наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия от местно производство и от внос, търговията с тютюневи изделия и контрола върху търговията, с оглед привеждането й в съответствие с приетите изменения на Закона за тютюна и тютюневите изделия и Закона за акцизите и данъчните складове.

Измененията предвиждат възможност ръчно свитите пури да се продават на единични бройки, като върху бандерола, предназначен за потребителска опаковка на тези изделия следва да се посочват броят на късовете в опаковката и регистрираната цена на единична бройка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg