Цигарите догодина ще достигнат близо 4 лв.

378
Цигарите догодина ще достигнат близо 4 лв.

Ако се увеличи акцизът на цигарите, цените на българските марки през 2008 г. ще варират между 2.75 и 3.90 лв. Очаква се контрабандният внос на тютюневи изделия да се увеличи до 50 процента, а загубата за хазната да бъде в размер на 750-800 млн. лв.

За настоящата година, при 25-30 процентен дял на продажба на контрабандни цигари, загубите ще бъдат в размер на около 400 млн. лв. Това каза на пресконференция в националния пресклуб на БТА днес Юли Манойлов, председател на националния синдикат тютюнева промишленост "Подкрепа".

Като сериозни проблеми в бранша той очерта продажбата на нерегистрирани в публичния регистър марки цигари, законността на получаваните бандероли и рекламирането на определени марки цигари в нарушение на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Опасенията и на представителите на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ са, че правителството няма политическа представа за бъдещето на "Булгартабак" АД, допълни председателят на синдиката Никола Миленков. Според тях държавното предприятие държи около 70% от пазарния дял за продажба на тютюневи изделия в страната, въпреки конкуренцията на чуждестранните марки сред приемането на България в Европейския съюз.

По думите на Никола Миленков "Булгартабак" АД може да продължи да съществува като държавно предприятие. Според него, ако някои от фабриките бъдат продадени, ще бъде важно да не се съкратят работниците в тях и да се запази тютюневата промишленост в България.

До 15 дни работниците в 4-те предприятия на "Булгартабак" АД ще започнат протестни действия срещу увеличаването на акциза на цигарите, алармираха от двата синдиката.

Увеличаването на акциза на цигарите ще доведе до намаляване на приходите в държавния бюджет от акцизи и ДДС, както и до спад на производството и продажбите на българските марки, смятат двата синдиката.

Това становище синдикалистите са изпратили в декларация до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министъра на финансите Пламен Орешарски и главния прокурор на България Борис Велчев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg