ЦИК: 52 заявки, 5 регистрирани

881
ЦИК: 52 заявки, 5 регистрирани

До този момент в ЦИК, която работи без почивен ден, постъпилите заявления за участие в изборите на 23 октомври т.г. за кметове и общински съветници от политически партии са 52.

ЦИК е регистрирала вече за участие 5 политически партии - ГЕРБ, Обединена Социалдемокрация, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", политическа партия "Вяра, морал, родолюбие, отговорност, национален идеал за единство" и "Съюз за Пловдив", съобщи нейният говорител Ралица Негенцова.

В момента на заседание на ЦИК се разглеждат още заявления от партии. Един от важните срокове е за назначаване съставите на общинските избирателни комисии. До 13 август кметовете на общини трябва да проведат консултации с парламентарно представените партии и коалиции и партия НДСВ, която има членове в ЕП. До сега са постъпили предложения за състави на 12 от общо 264 общини. ЦИК трябва до 18 август да назначи съставите на всички 264 общински избирателни комисии, напомни Негенцова.

Не е необходимо, поясни тя, двете парламентарно представени коалиции - КБ и СК, да представят удостоверение за актуално състояние на партиите, които са в техните състави. Трябва да бъде представено само решението за регистрация на коалицията, което те са взели през 2009 г. за парламентарните избори за 41 НС.

ЦИК е взела няколко важни решения, едно, от които е за условията и организацията за гласуване на български граждани извън страната при избора на президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г., начина на образуване на избирателните секции, съставяне и изготвяне на избирателните списъци.

При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката гласуването и преброяването на гласовете на българските граждани, живеещи извън територията на Република България, се извършва в избирателни секции при спазване на изискванията на Изборния кодекс, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България незабавно, но не по-късно от 13 август 2011 г., трябва да поискат съгласието на приемащата държава за: произвеждане на изборите за избиране на президент и вицепрезидент на Република България; за разкриване на избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България; за разкриване на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства, само когато законодателството на приемащата държава изрично допуска това; за разкриване на избирателни секции в държава, където Република България няма дипломатическо или консулско представителство, но има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик, и законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

Ръководителят на дипломатическото и консулско представителство уведомява незабавно Министерството на външните работи за получения отговор от приемащата държава и впоследствие уведомява Централната избирателна комисия за предоставеното от държавите съгласие за произвеждане на избори на тяхна територия от българска страна, както и за постъпилите откази.

В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват, не по-късно от 27.09.2011 г. (25 дни преди изборния ден).

В населените места, където няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 27.09.2011 г. (25 дни преди изборния ден). Всеки ръководител на дипломатическо и консулско представителство не по-късно от 29.09.2011 г. (23 дни преди изборния ден) предоставя на Централната избирателна комисия чрез Министерството на външните работи информация за постъпилите заявления.

Български гражданин, навършил 18-годишна възраст към изборния ден включително, който не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода и който желае да гласува извън страната, може да заяви това не по-късно от 27.09.2011 г. включително (25 дни преди изборния ден) в писмена форма чрез заявление по образец.

В заявлението избирателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува.

Всеки желаещ да гласува избирател подава отделно заявление, което подписва саморъчно, то се подава лично от избирателя до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или се изпраща чрез писмо. Сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление може да бъде изпратено в електронна форма на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство на файл в pdf формат.

Ръководителят на дипломатическото и консулско представителство съставя списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната. Непосредствено под последното име на избирателя се поставя хоризонтална черта и ръководителят на дипломатическото и консулско представителство се подписва. В избирателните списъци се вписват по азбучен ред имената на избирателя и заявеният от него постоянен адрес в Република България.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg