ЦИК ще има необходимата хартия за машинен вот на 2 април

905
ЦИК ще има необходимата хартия за машинен вот на 2 април

© parliament.bg

Най-ранната възможна дата за провеждане на предсрочни избори е 2 април. Това стана ясно от думите на председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание относно хартията за машинно гласуване.

Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, при евентуална дата за произвеждане на избори 26 март не би могло да се достави достатъчно количество хартия, но за 2 април ЦИК ще получи необходимото количество, което ще отговаря на изискванията в закона, каза Нейкова, цитирана от БТА. 
 
Тя даде разяснения във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване. 
 
ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите, увери Нейкова. Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборните райони, каза тя. По думите ѝ това ще е съобразно данните на Националния статистически институт от последното преброяване.
 
Нейкова каза също, че след промените в Изборния кодекс ЦИК е имала среща с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините от машинно гласуване. От БНБ са предоставили на комисията три варианта на защита за целите на експеримента на гласуване, който се е състоял преди ден. Нейкова определи експеримента като успешен, съобщава още БТА. 
 
Трите вида хартия, с различна защита и с различна визия на гърба, бяха поставени на три различни машини за гласуване. На тях беше инсталирана демоверсия за избори за народни представители, като използвахме тази от вота на 2022 г., разказа Нейкова. Тя подчерта, че и трите машини са работели цял ден и не са отчетени технологични проблеми.
 
Нейкова обясни, че заявените от ЦИК 30 000 ролки са въз основа на изборите на 2 октомври миналата година. „Мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество“, коментира Нейкова. Според нея 15 000 – 20 000 ролки биха обезпечили във всяка една машина за гласуване да има една ролка и една резервна.
 
В хода на изслушването Калина Константинова от „Продължаваме Промяната“ (ПП) изрази мнение, че няма да се даде избор на всички граждани да вземат решение как да гласуват – на машина или на хартия, отбелязва БТА. Нейкова отговори на Константинова, че в Изборния кодекс няма разпоредба, която да задължава ЦИК да осигури брой бюлетини за машинно гласуване според броя на избирателите, така както има текст относно хартиените бюлетини. Тя увери, че във всички общини ще има достатъчен резерв на хартията за машините.
 
Камелия Нейкова отново каза, че ЦИК вече е планирала своята дейност за организацията на предсрочния вот. В отговор на въпрос на Божидар Божанов от „Демократична България“ тя посочи, че все още няма готовност на образец на бюлетина за машинно гласуване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg