ЦИР: Общият икономически растеж за деветте месеца на 2007 г. се забави

467
ЦИР: Общият икономически растеж за деветте месеца на 2007 г. се забави

Общият икономически растеж за деветте месеца на 2007 г. се забави, се казва в анализ, публикуван днес от Центъра за икономическо развитие. Причина за това е рязкото му намаляване през третото тримесечие. По предварителни данни на НСИ, реалният растеж на БВП за деветмесечието е 5.7 на сто, при 6.2 на сто за същия период на 2006 година. Само за третото тримесечие растежът е 4.5 на сто, при 6.7 на сто за същото тримесечие на 2006 година.

От страна на предлагането растежът за деветте месеца на 2007 г., в сравнение с растежа година назад, се формира от две противоположни тенденции. От една страна, има небивало дълбок спад на добавената стойност в аграрния сектор (с 43 на сто за третото тримесечие и с 26 на сто за деветмесечието), а от друга страна, продължава ускоряването на растежа в индустрията и услугите, съответно на 10.5 и 9.7 на сто (при 8.8 и 6.4 на сто растеж за същия период година назад). От страна на търсенето динамиката на БВП се определя от високите темпове, с които продължава да расте вътрешното търсене.

Рекордно висок темп на инвестициите (25.9 на сто) продължава да се регистрира на годишна база, в сравнение с темпа за съответните периоди от 2001 г. насам. Има тенденция растежът на индивидуалното потребление на домакинствата да се забавя, но все пак той остава висок (6.2 на сто).

Резкият спад на добавената стойност в селското стопанство за третото тримесечие на миналата година е причина за влошаването на динамиката на общата производителност в икономиката през втората половина на 2007 година.

От ЦИР очакват по-нисък растеж на БВП за 2007 г. и възстановяване на растежа над 6 на сто през 2008 година. Рязкото забавяне на общия икономически растеж до 4.5 на сто за третото тримесечие на 2007 г. пречупи тенденцията на нарастване на икономиката с около 6 на сто, която наблюдавахме до средата на миналата година.

В секторите индустрия и услуги динамиката на растежа на добавената стойност продължи да се ускорява. Така свиването на аграрния сектор почти наполовина е основната причина за забавянето на икономиката през втората половина на годината. Високата икономическа активност в останалите сектори на икономиката, наблюдавана от края на 2006 г., се запазва на устойчиво високи нива през цялата 2007 година.

Има обаче индикации за известно забавяне през третото и четвъртото тримесечие.

Очакванията са общият икономически растеж за цялата 2007 г. да се забави на около 5.5 на сто, за четвъртото тримесечие се очаква около 5 на сто растеж на годишна база (при 6.1 на сто за цялата 2006 г. и 5.7 на сто за четвъртото й тримесечие).

За началото на 2008 г. се прогнозира забавяне на общия икономически растеж, в сравнение с растежа година назад. За цялата 2008 г. обаче има основание за възстановяване на растежа на нива над 6 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg