ЦИР: Около 2.5% икономически ръст през 2011 г.

1256
ЦИР: Около 2.5% икономически ръст през 2011 г.

За първото тримесечие на 2001 г. очакваме слаб растеж на годишна база /около 0.5-1%/ с двигател промишлеността и износа на инвестиции, заяви изпълнителният директор на ЦИР Георги Прохаски.

Растежът ще се ускори през второто тримесечие. За цялата 2001 г. очакваме растежът да не е по-нисък от 2.5%, като засега няма основание да очакваме да надхвърли 3%, сочи още докладът на Центъра за икономическо развитие за икономиката на България - април 2011.

От публикуваните данни в началото на март за БВП НСИ ревизира профила на икономическата динамика в страната от 2009 г. насам. Дъното на кризата е през четвъртото тримесечие на 2009 г. - общият икономически спад достига 5.5% за годината, когато максималният спад на БВП е през това тримесечие на годишна база 7.6%. като цяло 2010 г. бележи излизане от кризата, то бе слабо и неустойчиво и за годината растежът на БВП достигна едва 0.2%, посочи Прохазки.

Както се очакваше от страна на производство на БВП, най-засегнатият сектор в периода на кризата беше строителството. До 2008 г. показваше ръстове от 10-14% и беше моторът на икономиката, през 2009 г. добавената стойност на сектора спадна 11.7%. През първо тримесечие на т. г. то ще бъде отново с отрицателен растеж. Предполагаме, че ще има леко положителна тенденция през второто тримесечие, като за годината ще има положителен резултат, като това ще се дължи на граждански инженерното строителство, прогнозира Прохаски.

Според доклада и експертното мнение на авторитетния икономист най-гъвкаво с кризата се справя промишлеността. Тя ще има сериозен ръст през първото тримесечие, като надхвърли 10%. Ръстът през цялата година ще продължава да се ускорява, поддържан основно от преработващата промишленост, докато проблеми ще продължава да има са в енергийната и добивната промишленост.

Единственият сектор, който не беше повлиян от кризата е финансовият сектор, подчертава Прохаски. Оживлението като цяло в икономиката ще се отрази положително на финансовия сектор.

Кризата все още не приключила в с сферата на търговията, хотелиерството, транспорт и съобщения и държавно управление, образование, здравеопазване. Тези два сектора са в голяма тежест в БВП на страната /около една трета и за 2009 и 2010/.

Скоростта за възстановяване на икономиката като цяло се забавя поради техния спад, който продължава и през първото тримесечие на 2011. Но се надяваме, че през второто тримесечие те ще започнат растеж, посочи икономистът. Но тъй като спадът е бил много голям, няма да се стигне до предкризисните нива и затова нито бизнесът, нито гражданите имат усещането за излизане от кризата, каза Георги Прохаски.

Крайното потребление се развива много проблемно със сериозно свиване от 7.3 % през 2009 г., продължи и 2010 г. Очакваме леко оживление през първото тримесечие. За миналата година 4.6% е инфлацията, а само за първото тримесечие е 2.4%, но това се дължи предимно на външни фактори, като поскъпването на петрола, даде пример икономистът.

Но все пак се надяваме годишно инфлацията да не надхвърли 5%.

Един от най-тежките резултати от кризата е намаляване заетостта в икономиката. На тримесечна основа за тази година има тенденция да намалява темпът, с който се свива заетостта в икономиката. Пикът на спада беше в началото на 2010 г. Нашата прогноза е, че ще има сезонен спад на безработицата сега през лятото, но ние принципно очакваме тя да не надминава 9% за 2011 г.

Вече през следващата година считаме, че тя ще спада по-осезаемо, прогнозира Георги Прохаски.

Според него основен фактор за бавния растеж е свитото потребление, което ни отделя от другите европейски страни. Другият фактор са чуждестранните инвестиции, за които не можем да очакваме да имат някакъв ръст. Но там процесът е бавен, защото е необходимо време за големи проекти, а такива няма.

Може би 2012 ще има някаква възможност фирмите да повишат заплащането и тогава да се повишат доходите и оттам и потреблението, отчита икономистът.

Според него промишлеността ще продължи да се развива, както и износът като движещи фактори на икономиката. Независимо, че е труден за прогнози аграрният сектор, Прохаски прогнозира, че той ще бъде с положителен растеж.

източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg