ЦИР прогнозира годишна инфлация от 4.5%

1039
ЦИР прогнозира годишна инфлация от 4.5%

Ръстът на икономиката за второто тримесечие на 2011 година вероятно е около 2 на сто растеж на годишна база, смятат от Центъра за икономическо развитие.

Икономика определено преминава към растеж, но той е слаб и неравномерен, се посочва в редовния тримесечен доклад на икономистите.

За ръста на БВП допринасят промишлеността и услугите

Нетният износ ще продължи да определя растежа от страна на използването на БВП. Очаква се и известно ускоряване на общия икономически растеж на годишна база през третото тримесечие. За цялата 2011 г. растежът на БВП ще е 2.5-3 на сто.

През първото тримесечие растежът на износа на стоки и услуги изпреварва значително вноса. Вътрешното търсене намалява на годишна база с 1.6 на сто за крайното потребление и с 12.4 на сто за инвестициите.

За цялата 2010 г. крайното потребление намаля с 1.1 на сто

а инвестициите с 16.5 на сто. Потреблението на домакинствата намалява с 2.1 на сто през първото тримесечие след спад с 1.3 на сто за цялата 2010 г.

След като през 2010 г. дефицитът по текущата сметка почти се стопи - до 1% от БВП, през първите пет месеца на 2011 г. текущата сметка е положителна. За целия период януари-май тя възлиза на 412.4 млн. евро или 1,1% от БВП.

Съживяването на световната икономика е в основата на развитието на външната търговия. Общата стойност на износа за първите пет месеца на годината достига 8.025 млрд. евро, нараствайки номинално с 47.2 на сто спрямо същия период на миналата година.

Вносът расте с по-бавен темп - с 25,6 на сто и достига 8.885 млрд. евро. Разликата в темповете на нарастване води до намаляване на дефицита в търговския баланс (FOB/CIF) почти наполовина.

Основен пазар за нашата икономика си остава ЕС

или 60.7 на сто от общия експорт. Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия продължават да бъдат основни търговски партньори, но намаленото потребление в Гърция измести страната от второ на четвърто място сред най-големите ни пазари.

Експортът за балканските страни расте с над 50 на сто и търговията с тях продължава да формира значително положително салдо. Турция се оформя твърдо като втория по значение национален пазар след Германия. За първите пет месеца на годината е регистриран значителен растеж на износа към такива страни като Индия, Китай, САЩ.

Инфлация за 2011 г. у нас няма да надхвърли миналогодишната от 4.5 на сто, ако през второто полугодие на годината няма нови по-резки изменения в цените на горивата, допълват от центъра. Според експертите до края на годината безработицата ще бъде на нива около 9.5 на сто, като в летния сезон ще се понижи и под тази стойност.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg