Цв. Йовчев: Разработката "Галерия" ще бъде разсекретена

584
Цв. Йовчев: Разработката

Директорът на ДАНС е разпоредил създаването на комисия, която да се заеме със разсекретяването на делото „Галерия".

Не е ясно каква част от документите по разработката ще бъдат разсекретени изцяло поради използването на СРС- та в нея и че разпечатките съдържат лични данни, чието публично оповестяване би могло да навреди на интересите на проверяваните лица. Йовчев обясни, че обхватът на делото не е толкова голям и кръгът на лицата не е толкова широк колкото се очаква. В делото няма и шокираща информация, а оповестяването ще даде повече яснота по проведените процедури по време на разработката.

Корупцията в България поражда заплаха за националната сигурност, обясни Йовчев. Според него тя има деструктивно действие в структурите на държавната администрация. Корупционните практики в обществените поръчки водят до пазарни дефекти, които влошават икономическите показатели на страната. Корупцията уврежда и гражданското общество, като създава впечатлението, че заобикаляйки закона може да облагодетелства и води до създаването на предпоставки за проникване на организации и лица ,предпочитани от чужди разузнавателни служби в структурите на държавната администрация.

ДАНС трябва да е тайното оръжие на държавата и възможно по-малко да се появява в публичното пространство, тъй като от това зависи ефективността на работата й, допълни Йовчев. ДАНС не трябва да бъде служба , която провежда публични операции и непрекъснато парадира с дейността си в медиите. В момента текат консултации между Министерството на вътрешните работи и ДАНС за изясняване на правомощията между двете институции с цел избягване на дублирането на функциите на двете ведомства.

В ДАНС трябва да останат отделите, които се занимават с контраразузнаването, борбата с международния тероризъм, предотвратяването на проникване на представители на терористични групи и на чужди разузнаватели у нас. В началото на есента ще започнат първите специализирани екипи на служители на ДАНС, прокуратурата и МВР, които ще работят по знакови дела от обществен интерес, каза от своя страна на главният прокурор Борис Велчев.

Източник/Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg