Цветанов: 58 170 души е щатният състав на МВР

704
Цветанов: 58 170 души е щатният състав на МВР

58 170 души е числеността на щатния състав на МВР към месец май 2010 г., за сравнение - с 64 568 души през 1996 г. и 66 237 души през 2005 г., заяви вътрешният министър Цветан Цветанов на организираната с помощта на фондация "Ханс Зайдел" кръгла маса в НС на тема:"МВР година по-късно -реалност и перспективи".

На фона на тези цифри Цветанов пожела да бъде прекратена спекулацията, че България има най-много полицаи на глава от населението. В тази бройка влизат и около 2 000 души, които са преместени във вътрешното министерство от закритите министерства на администрацията и на извънредните ситуации.

В дискусията участие вземат председателят на парламента Цецка Цачева, главният прокурор Борис Велчев, председателят на ДКСИ Цвета Маркова, главният секретар на МВР Калин Георгиев, политици, посланици на европейски държави у нас, представители на НПО и др. "Имахме визия как да изглежда секторът "Сигурност" още преди парламентарните избори и имахме идеята за съответните законодателни промени", подчерта Цветанов. Той специално спомена за създадената междуведомствена група между ДАНС и МВР, тъй като преди това е имало противоборство между тези две институции.

Всичко това бе част от управленската програма на ГЕРБ в сектора "Сигурност" за противодействие на коруппцията и организираната престъпност, допълни той. Максимално бързо бяха предприети и първите законодателни промени, свързани със Закона за МВР, коментира Цветанов. Вече е факт и създаването на общинска полиция, независимо от финансовите проблеми за нейното поддържане от местната власт. Бе осъществено окрупняване на административните дирекции и подмладяване на ръководния състав на МВР, трансформация на кадрите от закритото Министерство на извънредните ситуации и поемане на дейностите му от МВР, включително и тел.112.

Въведе се интегрираният подход и се подписа споразумение за съвместна работа между МВР, ДАНС и прокуратурата, заяви Цветанов. За първи път в историята на МВР имаме разсекретяване на щатовете, архивите на ведомството станаха достъпни, СРС вече са обект на парламентарен контрол, а обществените поръчки придобиха публичност, поясни вътрешният министър. Вече СИМ картите са поименни и промяната в законодателството даде резултати при различните полицейски операции. Подготвя се нова стратегия за национална сигурност. Улеснено е кандидатстването по европейски проекти.

"Имаме политическа воля за стабилитет на системата за сигурност", заяви министърът като гаранция от ръководството, защото е имало притеснение сред редовите служители на МВР, за това, че и това правителство ще направи поредния експеримент с някаква реформа. МВР и ръководството на ГЕРБ няма да допуснат хаос и необосновани предложения, каза той. Процентът прослужено време в системата на МВР и обезщетенията, които се получават за прослужено време няма да бъдат променяни, подчерта Цветанов.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg