Цветанов и полицията са най-одобрявани от българите

746
Цветанов и полицията са най-одобрявани от българите

59% от българите са на мнение, че в момента няма партия или коалиция, която да може да управлява страната по-добре от ГЕРБ. По-често от останалите така мислят високообразованите българи, жителите на градовете и заможните респонденти.

Едва 8% са на мнение, че Коалиция за България в момента може да управлява по-добре от ГЕРБ. Всички останали политически формации се ползват с още по-малко доверие що се отнася до евентуалното им участие в управлението на страната. Това сочат резултати от проучване на обществено-политическите нагласи през месец май на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Близо година след началото на управлението на кабинета на ГЕРБ, одобрението на пълнолетните български граждани за премиера Бойко Борисов губи още 3% и вече 64.7%. Това сочат резултати от проучване на обществено-политическите нагласи през м. май на Националния център за изучаване на общественото мнение. С около 3% нараства и неодобрението към работата му.

В условията на икономическа криза регистрираме прагматизация на обществените очаквания, както и растяща политическа поляризация на преценките. В същото време, Бойко Борисов продължава да бъде най-одобряваният от своите избиратели лидер на политическа партия.

Доколкото отделни министри по стечение на обстоятелствата през изминалия месец попадаха по-често от останалите в „светлината на обективите", то те се оказаха и сред по-одобряваните членове на кабинета. Това са Цветан Цветанов - одобряван от 68.5%, Вежди Рашидов - от 46.7%, Божидар Димитров - от 43.1%, Мирослав Найденов - от 42.4% и Николай Младенов - от 42%.

През последните шест месеца усилията на вътрешния министър олицетворяват за хората до голяма степен работата на кабинета. За пореден път и в настоящото изследване голяма част от българите изразяват мнение, че правителството има воля за борба с организираната престъпност. Това твърдят 72% от интервюираните. 32% допускат, че е възможно операциите на МВР да обслужват политически интереси и да служат за разчистване на лични сметки.

Министрите, неодобрението за работата на които надхвърля одобрението, са Симеон Дянков и Тотю Младенов. Финансовият министър получава подкрепа от 34% и неодобрение от 48% от интервюираните, а социалният министър е одобряван от 27.2% и съответно неодобряван от 33.9%. В условията на криза хората по обясними причини насочват недоволството си към ресорите на тези двама министри. Що се отнася до министър Дянков, то регистрираме голяма разлика в оценките за работата му, които дават избирателите на ГЕРБ от една страна, и всички останали българи, от друга.

В края на месец май 2010 г. президентът Георги Първанов е одобряван от 47% от българите. През последните месеци одобрението за работата му плавно намалява.

За последните два месеца регистрираме слабо покачване на одобрението за парламентарните изяви на Сергей Станишев, Мартин Димитров и Волен Сидеров.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева е одобрявана от 56% от българите през месец май, като подкрепа за нея дават избиратели на всички партии.

Най-одобряваната държавна институция, от 53% от българите, пък е полицията.Особено силна е подкрепата за действията на полицията сред симпатизантите на ГЕРБ, които най-тясно свързват с усилията на МВР успехите на своето управление. Избирателите на опозиционните формации също в голяма степен подкрепят работата на полицията, което показва, че за момента те гледат на нея като на гарант за националната сигурност. По около половината от избирателите и на ДПС, и на БСП одобряват работата на полицията.

Правителството и армията са другите две институции, одобрението за които надхвърля неодобрението. Правителството е одобрявано от 46% от българите, а армията - от 42%.

Работата на Народното събрание, като цяло се ползва с доверие сред 30% от българите. Няма съществени промени в рейтинга на одобрение на председателя на парламента Цецка Цачева.

Продължава тенденцията на плавен спад на доверието към съда. В същото време прокуратурата, макар и бавно, успява да подобри публичния си образ.

Проучването на НЦИОМ е проведено в периода 15 - 25 май по метода на полустандартизираното интервю; реализирани са 1000 интервюта в цялата страна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg