Туркменистан е заинтересована от български инвестиции

1091
Туркменистан е заинтересована от български инвестиции

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с председателя на Търговско-промишлената палата на Туркменистан Палван Таганов. Срещата се състоя в рамките на официалната визита на Президента на Туркменистан в България в периода 25-27 август 2009 г., съобщиха за Profit.bg от БТПП.

По време на разговорите между председателите на двете палати се дискутираха възможностите за засилване на сътрудничеството и създаване на нови възможности за българските и туркменистански фирми за коопериране и търговски обмен.

Обсъдиха се възможностите за участие на български фирми в инвестиционния форум в Ашхабат в периода 15-18 октомври 2009 г. Таганов подчерта че в Туркменистан се извършва огромно строителство, свързано с инфраструктурата и енергетиката и това е голяма възможност за българките строителни фирми да стъпят в региона.

През май 2010 г. бизнес делегация от Туркменистан ще участва в бизнес борса, организирана от БТПП и ще разгледа международния панаир в Пловдив.

Ще се проучат и възможностите за откриване на Търговски център на България в Туркменистан и подобен център на Туркменистан в България с търговски площи, където бизнесът ще може да организира продажба на традиционни стоки, имащи водещи позиции в експортните листи на двете страни.

Председателят на БТПП предложи да се приеме за обучение един експерт от Туркменистанската търговско-промишлена палата за 10-дневно обучение в БТПП.

Предложена беше и консултантска помощ в областта на стандартите на GS1 International, както и в областта на търговския арбитраж, за които да бъдат изпратени експерти от БТПП за оказване на консултантска помощ в тези важни за международната търговия направления.

Сн.: Цветан Симеонов, председател на БТПП и Палван Таганов, председателя на Търговско-промишлената палата на Туркменистан (от дясно на ляво)   

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg