У нас 38% пестят енергия, а 24% - вода

349
У нас 38% пестят енергия, а 24% - вода

38% от българите пестят енергия, а 24% - вода. Това показват данните от проучване на Галъп Интернешънъл по повод прилагането на мерки срещу глобалното затопляне, проведено в 57 страни от света. У нас само 21% събират отпадъците си разделно, за да бъдат рециклирани или се стараят да отделят по-малко боклук. Едва 9% от българите предпочитат да пътуват с градския транспорт, за да опазват въздуха от замърсяване. 15 на сто от запитаните заявяват, че не ползват продукти в пулверизатори, а 6% предпочитат презареждащи се батерии, сочат още данните, които министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров цитира в обръщението си по повод Световния ден на Земята 22 април.

Проучването на Галъп Интернешънъл в световен мащаб показва, че две трети от анкетираните усещат резултатите от глобалното затопляне в района, в който живеят.
85 на сто от хората отговарят, че прилагат поне една мярка в домакинствата си за опазване на околната среда. Най-често се пести енергия – при 62% от домакинствата, рециклиране и отделяне на по-малко отпадъци – 61%, а 54 на сто отговарят, че използват по-малки количества вода в ежедневието си.

Четирима от десет анкетирани посочват, че не използват продукти в пулверизатори или само такива, които не вредят на озоновия слой на атмосферата. 33 на сто са свели до минимум използването на батерии или ги заменят с презареждащи се, а 32% ползват градския транспорт вместо личните си автомобили.

96% от населението на Северна Америка и 95% от жителите на Западна Европа заявяват, че вземат мерки за опазване на околната среда, докато страните от Източна и Централна Европа изостават - там 66% от хората казват, че прилагат някакви мерки. 26% дори отговарят, че в своите домакинства не прилагат никакви мерки за опазване на околната среда.

Според резултатите от проучването в Русия и България се наблюдава най-висок процент отговорили, че не прилагат никакви мерки – съответно 40% и 36%.

Изменението на климата за трета поредна година е водеща тема на международната кампания, посветена на Деня на Земята.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg