У нас минималната месечна заплата не стига за сметката за ток за година

1137
У нас минималната месечна заплата не стига за сметката за ток за година

© pixabay.com

България е сред 16-те страни в ЕС, в които месечната сметка за електроенергия надвишава месечната минимална заплата.

Според данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), разходите за енергия за месец юли в България възлизат средно на 836 лева при минимална работна заплата 710 лв. ЕКП или European Trade Union Confederation (ETUC) изчислява, че лице, получаващо минимална работна заплата в България, трябва да работи 36 дни, за да може да плати сметката си за енергия. Според изчисленията, годишната средна заплата в България е 14 854 лв.

Според ETUC, средната сметка за електроенергия (за поддържане на топлината в домовете им и на осветлението) вече е по-висока от месечната заплата на нископлатените работници в повечето държави-членки на ЕС.

В 16 държави-членки на ЕС работниците, получаващи минимална работна заплата, трябва да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, за да могат да поддържат осветлението и отоплението у дома. През 2021 г. това е важало за 8 държави-членки.

Около 9,5 млн. работещи хора са имали затруднения с плащането на сметките си за енергия още преди началото на кризата с разходите за живот. До юли тази година цената на газа и електроенергията се е повишила с 38% в цяла Европа в сравнение с миналата година и разходите продължават да растат.

Броят на дните, през които лице, получаващо минимална работна заплата, трябва да работи, за да плати сметката си за енергия, се е увеличил драстично в някои държави: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16), пише БГНЕС.


Минимална заплата у нас е 6,4 пъти по-ниска от минималната в ЛюксембургПо данни на Евростат разликата между най-високата минимална заплата, регистрирана в Люксембург (2313 евро), и най-ниската - в България (363 евро) възлиза на 6,4 пъти

В четири държави - Словакия, Гърция, Чехия и Италия - средната сметка за енергия вече е по-голяма от месечната заплата на работник, получаващ средна работна заплата.

Следва да се отбележи, че тези данни се отнасят за цената на енергията през юли 2022 г. Кризата, пред която са изправени работниците, се утежнява все повече и се задълбочава поради продължаващото увеличение на цените на енергията, а оттам и на други основни неща като храната.

Резултатите от анализа на Европейския институт на синдикатите, независимия изследователски център на ЕКП, идват преди извънредното заседание на Съвета по енергетика на ЕС в петък.

В план от шест точки ETUC призовава лидерите да предприемат решителни действия за прекратяване на неустойчивото повишаване на цените на енергията в Европа. Той е изпратен до Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и други европейски лидери и включва искания за:

- увеличаване на заплатите, така че да отговарят на увеличението на разходите за живот, което означава подкрепа за колективното договаряне
- увеличаване на минималните заплати, за да се гарантира тяхната адекватност
-целеви спешни плащания за нископлатените хора, които се борят да плащат сметките си за енергия, заедно със забрана за прекъсване на електрозахранването
- таван на разходите за енергия за хората и данък върху свръхпечалбите на енергийните компании
- национални и европейски мерки за антикризисна подкрепа за защита на доходите и работните места в промишлеността, услугите и публичния сектор, включително мерки от типа SURE за защита на работните места, доходите и за финансиране на социални мерки за справяне с кризата и процесите на справедлив преход.

В Европейската конфедерация на профсъюзите членуват 45 милиона души от 35 държави, както и 89 национални синдиката. Тя е с консултативна роля в Европейската комисия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

аз
# 0
06:09 | 8 September 2022
Ся що пишете такива глупости? Кое домакинство в България плаща 854 лв за ток на месец? 854 е средната ГОДИШНА сметка, или по около 70 лв на месец идва това! Не е малко за хора на минимална заплата, ама не е така, както сте го написали. Уж сериозна медия, а пък глупости пишат. Намерете си по-добри преводачи, като ще преписвате от европейските медии
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg