У нас се предлагат генномодифицирани царевично брашно, пуканки, соево брашно и колбаси

1371
Проверки показаха, че на българския пазар се предлагат генномодифицирани царевично брашно, пуканки, соево брашно, колбаси и соеви изолати. Това каза пред журналисти Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор, след приключването на туинингпроект "Химикали и храни", съобщи БТА.

Проектът започна през декември 2005 г. и е финансиран от ЕС с 2.8 млн. евро и съфинансиран от българското правителство с 0.7 млн. евро.

На пазара в България се срещат царевично брашно - българско производство и внос, пуканки - внос, соево брашно - внос, колбаси със съставки от генномодифицирани соеви зърна - българско производство, както и соеви изолати и гранули, също внесени от чужбина, добави той.

Всеки разрешен от ЕС продукт може да се пусне законно на българския пазар, посочи Тенев. Няколко са разрешените от ЕС генномодифицирани организми и генномодифицирани хранителни продукти. Това са предимно няколко хибрида генномодифицирани царевица, соя и рапица.

Тези култури много рядко се консумират директно и се използват за производство на някои преработени храни, допълни той. По думите му, има един вид генномодифицирана сладка царевица, която е разрешена за директна консумация от човека - това е вид царевица, устойчива към хербициди, добави той.

От началото на годината в районните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве в страната са извършени над 500 проби, като в близо 10 продукта е намерен генномодифициран материал. Спрян е внос в България на 600 кг. ориз от Италия.

Най-голямо количество неразрешен генномодифициран материал се произвежда в САЩ и Аржентина.

Ако храните съдържат, или са съставени, или произведени от генномодифицирани организми, това трябва да бъде обоначено на етикета им.

Изследвания показват, че няма доказателства генномодифицираните храни да имат неблагоприятен ефект върху здравето на хората, но някои учени са обезпокоени от това, че не може да се направи дългосрочна прогноза за въздействието им.

Генномодифицираните организми произвеждат по-голямо количество протеин, което в обичайното растение не съществува.

Организмите се модифицират генно, за да бъдат по-устойчиви на различни вредители, замърсители и хербициди, уточни Тенев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg