Участваме в инициатива за борба с ядрения тероризъм, реши правителството

809
Участваме в инициатива за борба с ядрения тероризъм, реши правителството

Министерският съвет одобри участието на България в Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм (ГИБЯТ), съобщи правителствената информационна служба. Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм е обявена по време на срещата на високо равнище на Г8 през юли 2006 г. от президентите на Русия и на САЩ.

В нея първоначално участват САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Русия, Канада и Япония. След решението за разширяване на участието в ГИБЯТ, прието на втората политическа среща през февруари 2007 г., в инициативата са се включили повече от 30 държави.

Инициативата е насочена към подобряване на сътрудничеството между държавите за предотвратяване и борба с ядрения тероризъм. Участието е индивидуално (държави), на доброволна основа, и всяка страна определя предприемането на необходимите мерки и съответните ресурси за изпълнение на целите на Инициативата.

Обхватът на дейностите в рамките на инициативата включва участието и организирането на политически срещи на високо равнище, конференции, учения, работни форуми за развиване на механизми за бърз и конфиденциален обмен на техническа и оперативна информация, с цел предотвратяване или спиране на незаконен трансфер на ядрени материали или идентифициране на възможности за реагиране в случай на ядрена атака и др.

Дейностите, развиващи се в рамките на ГИБЯТ, не засягат военните програми на държавите, притежаващи ядрени оръжия и членуващи в Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Присъединяването на България към Инициативата има за цел подобряване на възможностите за координиране в международен план за ефективно противодействие на опитите за придобиване и използване на ядрени и радиоактивни материали за терористични цели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg