Учат безработни и студенти как да започнат собствен бизнес

348
Учат безработни и студенти как да започнат собствен бизнес

До 36 души ще бъдат включени в проект на Варненската търговско-индустриална камара, финансиран от Фламандското правителство и българското социално министерство. Те ще бъдат обучени на бизнес планиране в рамките на 90 учебни часа, предаде БГНЕС.

Важно условие е участниците да бъдат с определено ниво на интелигентност, без задължително висше образование, съобщи председателят на камарата Иван Табаков. Реализацията на проекта е стартирала още през 2004 г., когато, с финансовата помощ на Фламандското правителство, са били обучени около 30 преподаватели. Техните занятия са били под ръководството на учители от университета в Гент, Белгия и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Пет от тях ще преподават на участниците в курса по бизнес планиране. Той ще стартира на 17 март и ще продължи около два месеца и половина. Занятията ще се провеждат в извън работно време - след 18 часа. Избраните дни са понеделник, сряда и събота. По време на обучението всеки ще трябва да разработи и защити бизнес план в интересуващата го област.

Занятията са безплатни, като се изисква 100% посещаемост на учебните часове. Ще се проведе и курс по счетоводство. Освен това участниците ще придобият представа за финансовите пазари, по маркетинг и мениджмънт и ще се научат да управляват инвестициите си. Успешно завършилите ще получат престижен сертификат, издаден от университета в Гент, Софийския университет “Климент Охридски”, Министерството на труда и социалната политика и българската Търговско-промишлена палата.

Потенциалните участници в курса се разделят в пет категории. В първата попадат безработните, с определено ниво на интелигентност, които имат намерение да започнат собствен бизнес. Следващата група е на работещите, желаещи да променят характера на работата си, както и предприемачи, целящи да променят квалификацията и уменията си в областта на бизнес планирането с цел получаване на финансиране и участие в Оперативните програми. В четвъртата група спадат ученици от последния клас на средното училище, а в следващата – студенти, които завършват.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg