Удължават срока на всички мерки срещу коронавируса у нас

1547
Удължават срока на всички мерки срещу коронавируса у нас

© Pixabay.com

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април 2020 г. включително.

Заповедта е във връзка с обявеното на 13 март извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб. 

Допуска се в големите търговски центрове, тип мол, да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.


Общият брой на заразените с Covid-19 у нас възлиза на 243 души. Новозарезените вчера са 24, което е далеч по-малко от 21 март, когато новообявените случаи бяха 38 на брой.

Страната ни за момента успява да държи разпространението на болестта на ниски нива, което се дължи на факта, че бяхме едни от първите държави в ЕС, които предприеха карантинните мерки.

Правителството прие и серия от мерки, с които да се опита на помогне на бизнеса в условията на криза. За това ще бъдат насочени най-малко 4.5 млрд. лв.

1 млрд. лева за фирмите в затруднение отпуска правителствотоНови мерси в подкрепа на бизнеса


Тези средства, както и мерките, предприети от БНБ, ще дадат и по-големи възможности на търговските банки, с което те ще могат да предложат по-гъвкави условия и дори мораториум за известен период от време на длъжниците за връщането на кредитите в следващите месеци.

БНБ прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с COVID19Мерките целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите

Ето и още от икономическите мерки на правителството:

За допълнителни разходи на министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи се отделят 500 млн. лева

Разходите за изплащане на помощи в засегнатите сектори по схемата 60-40 ще възлезе на 1 млрд. лева. Това ще позволи на бизнеса да плаща само 40% от възнаградението на служителя, с който е имал намерение да се раздели. Останалите 60% ще се поемат от държавата.

200 млн. са насочени към възможност за безлихвени потребителски кредити до 1 500 лв. на лица по трудов договор в неплатен отпуск. Те ще се отпуснат от ББР, но заемите ще се получават от търговските банки, само срещу получаването на трудов договор.

Правителството отложи и плащането на данъци до 30 юни, а това означава 600 млн. лв по-малко приходи в хазната.

На вчерашното заседание то гласува близо 50 млн. лв. надбавки за пенсионерите, като по този начин над 1.2 млн. пенсионера ще получат по 40 лв. допълнителни към пенсията си за април.

От 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева ще бъде санкцията за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение, прие Народното събрание.

Българин дари 1 млн. лв. за борбата срещу COVID-19Физическо лице е дарило 1 млн. лв за борбата срещу COVID-19

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg