Удължават срока за изграждане на заместваща мощност на ТЕЦ „Марица Изток 1”

800
Удължават срока за изграждане на заместваща мощност на ТЕЦ „Марица Изток 1”

Правителството даде съгласието си за удължаване на срока на гаранцията по Проекта за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1” от 16 години на 17 години и три месеца в полза на инвеститорите и финансиращите институции. Тя е издадена от Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите.

Искането за удължаване на срока на гаранцията е по молба на банка CALYON и Синдикат на кредитори, за да се отрази финансовото преструктуриране на гарантираните заеми. Този вид гарантиране е стандартна международна практика при финансирането на значими проекти в енергетиката и инфраструктурата, когато се касае за преки чуждестранни инвестиции и кредитно финансиране в особено големи размери и с дълъг период на изплащане. Според Конвенцията на Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите, агенцията няма право да сключва никакви договори или гаранции, преди те да са одобрени от правителството на страната-домакин. Такава гаранция е получена и по отношение на проекта „Марица Изток 3”.

Проектът за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1” е най-голямата „инвестиция на зелено” в Централна и Източна Европа и ще засили икономическата и политическа репутация на България в региона. Изпълнението му ще повиши конкурентоспособността на българската енергетика чрез оптимално използване на електроенергийния комплекс Марица Изток при спазване на европейските екологични изисквания, отнасящи се до емисиите на серни окиси, прах и азотни окиси.

Проектът включва изграждане на нова заместваща мощност от 670 МW на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1” и сероочистващи инсталации към тях на стойност над 1 млрд. евро, от които 70% дългово финансиране от CALYON, ING Bank, BNP Paribas, EBRD и 30% собствени средства на инвеститора.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg