Уикилийкс отново разкри поверителен доклад за България

1318
Уикилийкс отново разкри поверителен доклад за България

Организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправена България. Прането на пари, трафикът на наркотици и фалшифицирането на пари спъват икономическото развитие. Това пише в поверителен доклад на бившия американски посланик в България Джеймс Пардю с дата 7 юли 2005 г., публукуван от сайта Уикилийкс, цитиран от британския в. "Гардиън".

В понеделник Уикилийкс огласи над 250 хиляди дипломатически документи на американски дипломати по света. Вече няколко дни разкритията се публикуват в няколко големи европейски издания.

Организираната престъпност продължава да е широко разпространена в много области на живота в България въпреки международните и вътрешните усилия. Дейността на организираната престъпност стои в основата на корупцията и неефективността на съдебната система. До момента съдебната система не е наказала нито една значима фигура от престъпния свят, се казва в документа от 2005 г.

Посочва се, че евентуално забавяне на приемането на България в ЕС би било катастрофално от политическа гледна точка и ЕС може да използва членството като средство да накара страната до предприеме по-сериозни действия срещу организираната престъпност и корупцията. Изразява се надежда, че в близките години положението в страната ще се подобри.

В доклада се казва, че криминалните групи в България се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване, рекет, финансови престъпления, кражби на автомобили, трафик на крадени автомобили, а също с трафик на хора с цел сексуална експлоатация, фалшифициране на пари, измами с кредитни и дебитни карти.

"Много групи осъществяват легален бизнес, през който перат приходите от незаконните си дейности. Организираната престъпност оказва корупмиращо влияние върху всички институции, включително правителството, парламента и съдебната система", се казва в доклада.

Престъпни фигури правят дарения на всички големи политически партии, за да запазят влиянието си, а някои се опитват "да си купят път към коридорите на властта". Някои добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, влагат своето богатство в спортни клубове, строителни фирми и финансови институции.

Документът посочва лица, чиито имена са заличени в сайта, свързани с руската организирана престъпност, включително с Майкъл Чорни.

Според доклада Русия продължавала да има значително влияние върху българската икономика чрез енергийния внос. Руската петролна компания "Лукойл" била подозирана за връзки с разузнаването и организираната престъпност на Русия, пише "Гардиън".

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg