Умните очи на технологичната революция

1890
Умните очи на технологичната революция

Какво си представяте, когато чуете система за видеонаблюдение? Сбор от камери, които монотонно сканират случващото се в обсега им и стая с десетки екрани, на които още по-отегчени хора ги наблюдават?

И очакваме така да бъдат засичани нередности, да бъдат предотвратявани престъпления или директно разкривани нарушителите на такива. Не и в днешно време.

По думите на Антон Крантев, старши специалист Бизнес развитие и Корпоративни продажби във Виваком, системите за видеоеонаблюдение могат да изпълняват разнообразни и сложни задачи, чието предназначение прелива далеч отвъд гарантиране на сигурността и имат реално приложение в управлението на всеки бизнес.

Телекомът вече предлага на своите корпоративни клиенти цялостно решение за изграждане на такива системи – от закупуването на самите камери, през стабилната среда за предаване на постоянен видео сигнал, до центрове за мониторинг и обработка. Наред с това осигурява и последващата поддръжка, която е изключително важна за доброто функциониране на технологията.

Ключовото при новото поколение видеонаблюдение са софтуерите с аналитични функции, които подпомагат сериозно работата на операторите, наблюдаващи изображенията от камерите.

Например монтирани в търговски обекти, камерите могат да подават сигнал за голямо струпване на хора на една опашка. Така управителят може да вземе бързо и адекватно решение за отваряне на допълнителни каси или гишета, или за преразпределяне на персонала си, и така да направи клиентите си по-доволни от престоя и обслужването в своя център.

Конкретно за магазините много полезна е и функцията за създаване на карта на клиентското поведение – камерите могат да засичат и анализират къде потребителите прекарват най-много време, към коя част на рафта най-често посягат, как се движат в самия обект.

Тази информация би свършила много добра работа при позиционирането на промоционални оферти или продукти на фокус в магазина, което може да окаже пряко въздействие върху продажбите.

„От система за сигурност, видеонаблюдението вече се превръща и в инструмент за подпомагане на маркетинг частта, продажбите, менажиране на натовареността на персонала и много други ключови функции за бизнеса“, обобщава Крантев. Според сериозния му опит с внедряване на такива системи в различни компании, няма бизнес, за който да не са приложими или полезни.

Но все пак те са особено полезни за търговската индустрия; компании с множество обекти на различна територия, като банките и и финансовите институции; всички видове производства; транспортни и логистични центрове.

За какво може да се използва системата зависи пряко от предпочитанията на клиента. Тя може лесно да се надгражда и развива с повече аналитични софтуери. Именно последното я прави достъпна за малкия и среден бизнес, тъй като всеки клиент може сам да избере кои точно функционалности му трябват.

Иновативната система за видеонаблюдение на Виваком вече функционират успешно и в няколко български общини, сред които Враца, Плевен, Тутракан, Нови Пазар. Представителите на местната власт започват да виждат големия потенциал на технологиите за осигуряване на по-добър живот на своите жители.

От една страна, поставянето на камери и постоянният мониторинг действат превантивно срещу извършване на потенциални престъпления. А от друга, новите им функции спомагат за бързото разкриване на вече извършени нарушения.

Така например, модерните камери имат възможност да сканират регистрационни номера на автомобили, създавайки си база данни, след което да извеждат автоматичен сигнал, когато краден или обявен за издирване автомобил мине покрай тях. По този начин, операторът в мониторинговия център може да реагира мигновено и да съобщи информацията на органите на реда. С такива функции е снабдена системата в община Враца и Плевен.

С развитието на технологиите в някои държави в Европа, както и в България, вече работят и камери, които сканират биометрични данни на граждани, или с други думи – лицево разпознаване. Тази функция е изключително приложима на стадиони и летища. Работи на същия принцип – сканират се лица на хора и се „сравняват“ с направена база данни за издирвани, изчезнали или потенциално опасни субекти.

„Софтуерът за разпознаване на лица работи с биометрични данни за лицето, помагайки той да изключва части от него. Така могат да се разпознават дори и маскирани лица, стига някои от частите на лицето да бъдат разпознаваеми - могат да се сравняват разстояния между ириси, разстояние между уши и др.“, обяснява Крантев.

Наред с тези функции, новите камери предоставят редица възможности от полза за общините като индикация за изоставен багаж, сигнал за неестествено поведение на човек или група от хора, различаване на паднал обект или човек в беда. Това са само част от възможностите пред местната власт да се погрижи за сигурността на своите жители и гости и за спазването на обществения ред във всички населените места под своята юрисдикция.

Всичко зависи от потребностите на клиентите или държавните органи. Реално системата не би била полезна, ако зад събраната информация не стои човешкият фактор, който взема решения на база данните.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg