Уникален метод за разрушаване на скална маса използват от Мол Плевен

795
Уникален метод за разрушаване на скална маса използват от Мол Плевен

Екипът на Мол Плевен започва използването на нов, модерен и уникален метод за разтрошаване на скали. Системата се казва Кардокс и до момента не е практикувана в България.

Инвеститорът в проекта - фирма Аладин ЕООД, взе решението да използва двойно по-скъпия метод, за да не нарушава комфорта и спокойствието на хората, живеещи в близост до изкопните и укрепителни дейности по построяването на мола. За удобството на своите съседи инвеститорът похарчи 358 хил. евро, което е два пъти по-скъпо от обичайния метод, популярен при строителните дейности.

Системата Кардокс се използва в развитите страни, като първоначално е одобрена от Изпълнителния орган по здравеопазване и безопасност на Обединеното кралство. Кардокс отдавна е влязъл в употреба за бързо разтрошаване на скали, бетон и много други материали при пълна безопасност и с никакви неблагоприятни последици и резултати. Уникалната система представлява патрон, който произвежда моментална мощна преместваща сила с помощта на въглероден двуокис, с което разрушава и напуква материала. При използването му няма шум, вибрации и прах.

В момента текат укрепителните и изкопни работи по строежа на Мол Плевен. Разгърнатата застроена площ на молът, който е единствен по рода си в града, включваща подземните нива, ще бъде над 46 800 кв. м. Общата отдаваема площ ще надхвърли 17 800 кв. м. Общо търговските обекти ще бъдат над 108 броя - 97 от които магазини. Колосалната сграда за Плевен, която се намира на мястото на бившата тютюнева фабрика ще разполага с два подземни етажа за парко места. Търговският център ще бъде с три надземни етажа, в които посетителите ще се радват на разнообразие както от магазини, обекти за услуги, ресторанти и кътове за развлечения, така и на четири киносалона.

Отдаването на площите под наем е вече в напреднала фаза. Компанията, която ексклузивно представлява инвеститора при отдаване на площите под наем е Colliers International. Проектирането на Мол Плевен е поверено на Архитон ЕООД с ръководител арх. Антоанета Златарева. Строителството ще приключи, с откриване и представяне на обекта пред широката публика през пролетта на 2010 г.

В края на миналата година Райфайзен банк отпусна кредит в размер на 29 млн. евро за изграждането на мола.

През ноември 2007 Българската агенция за инвестиции връчи Сертификат за Първи клас инвеститор на Аладин Харфан, който е първият за тази част на България и прави фирма Аладин ЕООД най-големия инвеститор в региона. 80 млн. лева ще бъдат похарчени за построяването на мола.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg