УниКредит: България превъзхожда региона на ЦИЕ в растежа

4086
УниКредит: България превъзхожда региона на ЦИЕ в растежа

Докато повечето икономики от Централна и Източна Европа вече са достигнали цикличния си пик и предстои да преминат към меко забавяне, в България най-добрите резултати на икономиката, що се отнася до растежа, тепърва предстоят.

Сценарият на УниКредит предвижда растежът на БВП да достигне своя пик през 2018 г. при 4.4% и, ако се материализират прогнозите ни за растежа в ЦИЕ, средният растеж на българската икономика за периода 2015-2019 г. би бил вторият най-силен за региона след този, отчетен от Румъния.

Това се посочва в последния анализ на икономическия екип на УниКредит за българската икономика.

Данните от анализа, озаглавен „България, превъзхождаща региона на ЦИЕ в растежа“, бяха представени на специално събитие за медии от главния икономист на УниКредит за ЦИЕ Дан Букша и главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Участие в събитието взе и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който определи икономическия растеж в страната като устойчив.

„България е сред най-добрите примери в ЦИЕ“, коментира и Дан Букша. Той обясни, че въпреки че растежът на икономиката е над потенциала, не се очаква прегряване на икономиката нито тази година, нито следващата.

„Ние съдим дали един растеж е устойчив по това дали подкопава спестяванията. Виждаме, че случаят в България не е такъв и спестяванията запазват високите си нива през годините“, каза Букша. Той акцентира и на това, че в България няма проблеми с бюджетния дефицит.

Икономическото възстановяване в България започна с износа, последван от потреблението и инвестициите

Според анализа на УниКредит, потреблението се очаква да продължи да бъде водещ двигател на растежа, нараствайки с 4.6% и 4.5%, съответно през 2018 и 2019 г., което е незначително под резултата от 4.8%, отчетен през 2017 г.

Факторите, които движат растежа в потреблението, обаче ще се променят. Очакванията на експертите са за засилване на потреблението, финансирано с дълг, и за по-нататъшно подобряване на очакванията. Кредитите за домакинствата се очаква да нараснат с между 5 и 10%, в зависимост от категорията.

Икономиката се доближава до пълна заетост, нарастването на заплатите остава солидно

Тъй като икономиката се доближава до пълна заетост, прогнозата на УниКредит е, че създаването на нови работни места ще се забави до малко над 30 хил. през 2018 г. и нови 20 хил. през 2019 г., което продължава да е сериозно постижение за икономика, в която населението в трудоспособна възраст спада ежегодно с около 60 хил. (през последното десетилетие).

Данните показват, че все още са налице възможности за нарастване на заетостта, тъй като нормата на икономическа активност в България продължава да е по-ниска от показателя в редица страни от ЦИЕ – например, България е с най-високия дял сред страните в ЦИЕ с млади неработещи и неучещи хора.

Междувременно, недостигът на работна сила се задълбочава и все по-голям брой мениджъри заявяват, че това се превръща в най-голямото предизвикателство пред плановете за разрастване на техните компании.

Все пак, делът на мениджърите, които отчитат недостиг на трудови ресурси, е по-малък в България, спрямо други икономики от ЦИЕ, става ясно от анализа на УниКредит.

В продължение на тенденциите от изминалата година, заплащането в някои експортно-ориентирани сектори, като Туризъм, IT, Транспорт и складиране, ще расте с по-ниски темпове от средните, което би подкрепило експортната конкурентоспособност.

В други сектори обаче заплатите растат с темпове, които изпреварват средните (например професионални дейности, както и административни и спомагателни дейности). „Все пак, ясно е, че двуцифрени повишения в заплатите не са устойчиви на дълъг план и компаниите от тези сектори може да се окажат под натиск, ако тези тенденции се задържат прекалено дълго“, обобщават икономистите на УниКредит.

Възстановяване на инвестициите – най-интересна е категорията „Машини и оборудване“

Оптимистичната прогноза на икономистите на УниКредит за силен ръст на БВП през годината идва основно от ускоряването на инвестициите. Първите сигнали за възстановяване на инвестициите бяха налице още през изминалата година, когато те нараснаха с 3.8% в реално изражение (най-високото увеличение от 2008 г. насам).

„Инвестициите в жилищно строителство на частния сектор подкрепиха в най-голяма степен ръста на инвестициите през изминалата година. Очакваме ново ускоряване на растежа през 2018 г.“, се посочва в анализа на УниКредит.

Според експертите на групата, увеличението ще бъде подкрепено от по-високите цени на жилищата, които карат строителните предприемачи да увеличават обема на новото строителство, за което най-вече свидетелства увеличаването на новоиздадените разрешителни за строеж, които достигнаха 6.5 млн. кв. м през 2017 г.

Интересно сравнение правят икономистите на УниКредит между България и Румъния. „Докато Румъния привлича вниманието на медиите и журналистите, изглежда, че от приемането на България в ЕС икономиката ни е успяла да привлече повече инвестиции в машини и оборудване от северната ни съседка“, се посочва в анализа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Данов
# 0
08:04 | 19 April 2018
Някой вярва ли на Хампарцумян? Ако има такъв значи е наивник. За това чужди компании и големи банки напускат страната. Очевидно плащат на медиите и всичко е като при БКП. Светло бъдеще с розови краища. И 40,000 всяка година напускат държавата. Щото яко се развива. Няма работници, а доказани специалисти стоят без работа повече от 2 години. Може би защото са над 40?! Знае ли човек!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg