УниКредит: Икономическият спад в България продължава

839
УниКредит: Икономическият спад в България продължава

УниКредит Груп представи резултатите от най-новото си проучване за икономическото състояние на страните-членки на ЕС и на кандидатките. Прогнозите за икономиката на България не са положителни.

От УниКредит Груп прогнозират, че икономическият спад в България ще продължи и през второто и третото тримесечие на 2009 г. МВФ и новото правителство на страната възнамеряват да окажат подкрепа в процеса на възстановяване. Всички индикатори говорят за задълбочаване на рецесията. Забелязва се спад във фирмите, работещи с продукция за износ. Работното време в този сектор се съкращава на четири дни седмично, за да се избегне закриването на работни места.

Икономиката още не е достигнала дъното

Колапсът на външното търсене оказва отрицателно влияние и върху развитието на други свързани сектори като бизнес-услугите и транспортния сектор, пише в доклада на УниКредит Груп.

Сферите, които преди печелеха от бума на инвестиции, също бележат минус след спирането на частния капиталов поток. И в частното потребление се забелязва тенденция към влошаване.

Ако от една страна потребителите чувстват някои облекчения от спада на инфлацията, от друга страна увеличаването на разходите по обслужването на дългове и рязката промяна на пазара на труда предотвратяват всяко увеличение на потреблението, което би могло да помогне за намаляване на последиците от икономическия спад.

УниКредит Груп не е успяла да намери индикатори, че българската икономика вече е достигнала дъното, ето защо се очаква спадът да продължи и през второто и третото тримесечие.

Необходими са сериозни мерки

Доскоро в страната се отричаше да има криза, тъй като очевидно предишното правителство се страхуваше, че това ще се отрази зле на рейтинга му няколко месеца преди парламентарните избори. Последствието бе, че стимулиращите икономиката пакети, които бяха приети, не се оказаха достатъчни, за да се компенсира задълбочаващата се рецесия.

Едва в началото на юни правителството предприе по-решителни мерки за намаляване на разходите. Според УниКредит Груп е изключително важно, новото правителство на България да започне преговори с МВФ за спасителния пакет, както и да преразгледа бюджета за 2009 г.

Източник: Дойче Веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Уне Кредит може д асмята каквото си искат....
# 0
15:08 | 4 August 2009
важно е какво смятат тези със властта..........а те определено почват да се нервят........корупцията не върви , .бизнесът не върви,работниците им гладуват.........няма да се очудя, ако започнат призиви от сорта: Депозирайте парите в БГ-банки (за сега са само две,но лесно се прави банка,пък и две на първо време са достатъчни)
Krasen Stoqnow
# 1
15:08 | 4 August 2009
Уникредит са прави в едно спада е голям ама много. Защо?Необходим е контрол вурху цените на имотите за да има устоичив ръст и едни нормални условия за покупка и живот на българските граждани и младите хора. Те трабва да останат в Бг а не да ходят навън.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg