Университети кандидастват с 285 проекта за финансиране

393
Университети кандидастват с 285 проекта за финансиране

30 държавни и частни висши училища в България са заявили участие в тазгодишната конкурсна сесия на Фонд „Научни изследвания” за държавно финансиране на научни изследвания, съобщи управителят на фонд "Научни изследвания" Атанас Герджиков.

Те са кандидатствали с близо половината от общо 1050 подадени проекти, става ясно от анализа на получените резултати. Общият размер на сумата, която висшите училища са поискали за финансиране на научните си проекти, е 147.4 млн. лева при лимитираните 60 млн. лева от държавния бюджет.

 Най-много проекти са подадени от София и Пловдив, съобщи Анастас Герджиков. Според него по-слабо е участието на оформилите се като университетски центрове Велико Търново, Шумен, Стара Загора и Плевен. По видове кандидати държавните висши училища преобладават пред частните колежи, поясни Герджиков.

 Събраните предложения са в 16 конкурсни области, сред които 8 - изцяло нови. Те ще бъдат оценявани от експерти на Европейската научна фондация и националните научни фондации на европейските страни по строги критерии, като актуалност, оригиналност, приложимост и капацитет на научните колективи.

Очаква се в края на октомври Фонд „Научни изследвания” (ФНИ) да обяви кои проекти са спечелили конкурсите за държавно финансиране на науката. На този етап се очаква съотношението между приети и отхвърлени разработки да бъде 5 към 1, подчерта Герджиков.

285 са проектите, с които кандидатстват тази година висшите училища в София. Почти половината от тях – 117, са подадени от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, като преобладаващите конкурсни области са развитие на научната инфраструктура, изграждане на интегрирани научни центрове и центрове за върхови постижения. Най-старото висше училище у нас е поискало близо 36 млн. лева за финансиране на подадените разработки, сочи анализът на ФНИ.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...