Уорлик: Притеснително е, че не е ясна собствеността на КТБ

1284
Уорлик: Притеснително е, че не е ясна собствеността на КТБ

„По отношение на изчезналото момче сме много притеснени, имаме заснети кадри, кога е влязъл и кога е излязъл от сградата на посолството. Ние сме в непрекъсната връзка със семейството му. Има снимка как е излязъл и оттам нататък не знаем какво е станало," каза посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик пред БНТ.

Ние имаме силен интерес в енергийния сектор в България. И особено в областта на соларната енергия, но има интерес и към много други сфери освен енергийната посочи посланик Уорлик. Има и стъпки за евентуалното снабдяване с ядрено гориво на АЕЦ "Белене", както и на АЕЦ "Козлодуй", уточни той. Според него тези въпроси трябва да се разглеждат стъпка по стъпка и уважаваме желанието на българското правителство да търси алтернативи в тази посока. Но трябва да бъдат взети още решения от българското правителство.

По отношение на "Белене", както и другите енергийни проекти в България, те трябва да бъдат анализирани като проект. Изключително важно е България да разнообрази енергийните си източници, това важи за всички страни, вкл. и за САЩ. Не трябва да разчитаме само на Близкия изток за снабдяване с гориво, отчете Уорлик. Важно е да се осигури диверсификацията на енергийните източници. Ние искаме България да има добро сътрудничество с Русия, вкл. и за енергийните източници, но това да не води до зависимост, подчерта посланикът. Независимо, че България ще продължи в тази посока да се съобразява с Русия. Всеки проект, вкл. и Белене трябва да се оцени на базата на положителното му параметри.

Българското правителство търси чуждестранни инвестиции за АЕЦ "Белене". Но на този етап няма привлечени чуждестранни инвестиции, което показва, че той не е атрактивен, но това може да се промени, счита американският посланик. Но България трябва да има енергиен план, засега няма такъв и съветвам правителството да го направи. Не трябва да се изключва ядрената енергетиката, но правителството трябва да разчита на добри експерти, които да направят добър анализ. Освен това трябва при тези анализи да има прозрачност и българите да знаят за какви средства става дума, категоричен е посланикът.

Според него все още остават въпроси свързани със съдебната система. Преобладаващата част от съдиите са честни, но има и корумпирани съдии. Въпросът е не, че ги има, а как ще се справите с тях. И понастоящем тече сериозен дебат за съдебната система. България не е уникална в тази посока и в САЩ се е случвал подобен дебат, но аз съм уверен, че българското правителство ще осигури една съдебна система, която да защитава правата на гражданите.

Смятам, че съдебната система трябва да е напълно независима и не бива изпълнителната власт да се бърка в нейната работа. Трябва да има две конкретни стъпки - съдиите, за които има доказателства, че са участвали в корупционни схеми да бъдат изправени пред съда. И второ трябва да има сериозен подбор за качествата на съдиите. Опитът показва, че има смисъл от специализирани съдилища, но не искаме да има несправедливо осъдени хора.

Затова смятам, че трябва един такъв съд да се вмъкне в съдебната система. Не бива да забравяме и каква организирана престъпност има в България. Изненадващо е, че една толкова малка банка контролира парите на държавата и то без да е прозрачна нейната собственост. това е доста притеснително защо тя е избрана на фона на големите банки. Но предполагам, че правителството, ще разгледа въпроса с Корпоративна банка, посочи Уорлик.

Според него е важно и положително, че не е взето решение да се повишава ДДС, категоричен е той. Посланикът подчерта отново, че са необходимо реформи в здравеопазването и образованието, те не стават без жертви.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg