Управлението на въздушното пространство над България ще става от единен център

569
Управлението на въздушното пространство над България ще става от единен център

Контролът на полетите в българското небе вече е обединен в Единен район за полетна информация с център в София. ДП "Ръководство на въздушното движение" (РВД) ще управлява като един район цялото въздушно пространство на България.

То включва небето над територията на страната, заедно с частта над Черно море, където на България са делегирани отговорности по предоставяне на аеронавигационно обслужване, съобщиха на пресконференция от ръководството на РВД. Според генералния директор на предприятието Емануил Радев, единният район ще позволи по-ефективен контрол на българското небе и обслужването на по-голям брой полети. Прогнозата му за тази година е техният брой да достигне половин милион.

Досега въздушното пространство над страната беше условно разделено на два района - в столицата и във Варна. С обединяването на районите с център в София завършва проектът за създаване на Единен център за управление на въздушното движение на ДП "РВД", съобщиха ръководителите му.

Център за управление на въздушното движение беше открит през февруари 2005 г. с действаща софтуерна версия на системата за управление на въздушното движение SАTCAS, произведена от италианската фирма SELEX.

Радев каза, че обединяването на районите за полетна информация е станало възможно след въвеждането на 14 февруари т. г. на най-новата версия на автоматизираната система за управление на въздушното движение (УВД) - SАTCAS, версия 2, която е една от най-модерните в Европа, съобщава БТА.

Страната ни е напълно подготвена за прогнозирания трафик до 2015 г., казаха от РВД. Единният център е включен и в инициативата между България и Румъния за създаването на функционален блок, което от своя страна е част от по-големия проект Единно европейско небе. Неговата крайна цел е генерално справяне с фрагментацията на европейското въздушно пространство и със закъсненията на полетите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg