УС на Сребърния фонд проведе първото си заседание

1165
УС на Сребърния фонд проведе първото си заседание

Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) проведе днес първото си заседание под председателството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, информираха от Министерството на финансите.

На заседанието бяха коментирани бъдещите насоки в работата на управителния съвет, проектът на Правилник за дейността му, актуалното състояние на Сребърния фонд, както и първоначални гледни точки по стратегическото му управление.

Членовете на УС откроиха като основна краткосрочна задача очертаване на възможностите за повишаване на доходността от активите на Сребърния фонд в БНБ. Беше изтъкната и необходимостта от евентуални промени в Закона за Сребърния фонд в контекста на изработката на краткосрочен план и дългосрочна стратегия за неговото управление.

„Необходима е визия как да се развива Фондът и едновременно с това трябва да се мисли как да се промени законът, за да се осигури възможност за инвестиции в българската икономика. При това трябва да се гарантира запазване на доходността от активите на фонда в дългосрочна перспектива", обобщи вицепремиерът Симеон Дянков.

На заседанието социалният министър Тотю Младенов коментира необходимостта от обвързване на политиката по управление на активите на фонда с дългосрочната визия за реализацията на реформата в пенсионната система.

УС на Фонда одобрява дългосрочната му инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда. Съветът определя и видовете, структурата, инвестиционната политика, инвестиционния хоризонт и параметрите за измерване, оценка и контрол на доходността и риска на инвестиционните портфейли.

В състава на УС с решение на Министерския съвет като заместник-председател влиза министърът на труда и социалната политика, представители на Министерството на финансите, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане, представители на национално представените организации на работодателите, на работниците и служителите, както и подуправител на НОИ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
08:10 | 8 October 2010
Членовете на УС би трябвало да знаят как може да се повиши доходността от средствата на т. нар. сребърен фонд. В този управителен съвет са най-добрите икономисти, финансисти, експерти, политически вождове и други ръководни кадри на държавата. В икономическите университети се изучават различните видове финансови инструменти, които осигуряват различна доходност, в зависимост от риска на съответния вид ценна книга.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg