Ускоряват стартирането на три инфраструктурни проекта за 840 млн. лв.

581
Ускоряват стартирането на три инфраструктурни проекта за 840 млн. лв.

Правителството предприема всичко необходимо за ускореното стартиране на проектите на автомагистралите „Марица”, „Струма” и връзката на „Хемус” с околовръстния път на София. Вицепремиерът Меглена Плугчиева свика работна среща, на която бе обсъдено текущото им състояние и се набелязаха мерки за оптимизиране на работата по трите пътни проекта, включени в ОП „Транспорт”.

В нея участваха заместник-министърът на транспорта Весела Господинова, изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Милош Поцков и др. На заседанието на Министерския съвет следващата седмица ще бъде разгледан доклад с конкретните срокове и отговорници за изпълнението на 3-те инфраструктурни проекта.

И по трите проекта има одобрени актуализирани доклади по ОВОС. В най-напреднала фаза е автомагистрала „Марица”. Тръжната документация се финализира, а отчуждителните процедури за необходимите терени са пред приключване.

В момента върви отчуждаването на имоти за връзката на автомагистрала „Хемус” с околовръстния път на София. През август трябва да е готово актуализираното прединвестиционно проучване за „Марица”, а в средата на юли за „Хемус”.

Проектът за „Марица” включва изграждането на 67 км магистрален път – от км 5 до км 72. Индикативната стойност на обекта е около 208 млн. евро. От тях над 166 млн. евро са от Кохезионния фонд, а 41 млн. евро са национално съфинансиране. Автомагистралата е част от IV транспортен коридор като в района на Димитровград трасето се пресича с IX коридор. Аутобанът е елемент от трансевропейската магистрала „Север-юг”, свързваща страните от Източна и Централна Европа с Близкия Изток и Азия.

32 млн. евро е индикативната стойност за строителството на връзката на „Хемус” със Софийския околовръстен път. От тях 25.6 млн. евро се очаква да бъдат от Кохезионния фонд на ЕС, а 6.4 млн. евро национално съфинансиране. Изграждането на пътя ще облекчи значително трафика през Долни и Горни Богров към столицата, който е един от най-натоварените в страната.

600 млн. евро е индикативният бюджет на „Струма”, която е част от общоевропейски коридор №4. От тях 480 млн. евро са от ЕС, а останалите са национално съфинансиране. Очаква се с построяването на магистралата да се насърчи и улесни регионалното развитие, да се стимулират инвестициите в региона и трансграничната търговия и т. н., уточняват още от Министерски съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg