Успешна българо-италианска икономическа среща в Торино

336
Успешна българо-италианска икономическа среща в Торино

Италия е вторият по значение търговски партньор на България и един от основните инвеститори у нас - начело с Банка Уникредит, енергийният концерн Енел и предприятието Италчементи. По този повод в Торино вчера се проведе среща на тема: ”България – подходяща за търговия и инвестиции за италианските предприятия и структурните еврофондове”.

Българската делегация бе водена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева. Според нея България е отсъствала твърде дълго от Пиемонте – тази толкова добре развита икономическа област в Италия, от която у нас като най-голям инвеститор се явява само предприятието за облекло Миролио.

Ето защо е и силният интерес на местните предприемачи към срещата в Торино. Те бяха подробно запознати с икономическото развитие на нашата страна и нейния потенциал в тази посока от Станимир Бързашки – изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия и от Стоян Сталев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Обяснено бе, че структурните еврофондове от 10 милиарда евро (от тях 3 милиарда евро са за селското стопанство) ще могат да бъдат реализирани в различните икономически отрасли, като приоритетни остават недвижимите имоти, енергетиката и туризма.

Допълнителен интерес предизвика информацията за необходимостта от соларен парк, използването на минералните води и ниската данъчна политика на България – стимул за инвеститорите.

Изключително доволен от срещата бе посланикът на нашата страна в Рим Атанас Младенов. ”Това е една икономическа среща с историческо значение на такова високо равнище в областта Пиемонте, каквато не е имало от 20 години. Затова считам, че събитието бе много полезно поради различни причини. Целта беше да привлечем вниманието на местния бизнес в Торино и областта Пиемонте към възможностите за развитието на търговския обмен и инвестирането в нашата страна. Срещата е много навременна, даже може би малко закъсняла , но при всички случаи изключително полезна. Благодаря на организаторите от Торино, на Съюза на индустриалците и на почетния ни консул за областта Пиемонте и Вале ди Аоста Джанни Сторнело”.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg