Установиха 358 случая на непроведени обществени поръчки през 2011 г.

665
Установиха 358 случая на непроведени обществени поръчки през 2011 г.

Общо 2 458 нарушения при 821 процедури за обществени поръчки на стойност 1.1 млрд. лв. са констатирали служителите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през 2011 г.

Това представлява 60% от общо проверените през годината 1 368 обществени поръчки на стойност 1.5 млрд. лв., сочи отчетът за дейността на АДФИ за миналата година, одобрен на днешното правителствено заседание.

Установени са и 358 случая на обща стойност над 228 млн. лв., при които не са проведени съответните процедури за обществени поръчки при наличие на основанията за това. Тези случаи са най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки.

Най-много непроведени процедури има в общините (167) и в търговските дружества с държавно участие в капитала (72). За нарушения при обществените поръчки са съставени 2 163 акта за административни нарушения срещу 765 лица, като за случаите на непровеждане на съответните процедури е уведомена прокуратурата.

Резултатите от инспекционната дейност показват, че областта на обществените поръчки остава високо рискова. Действащата до м. юли 2011 г. нормативна уредба не даваше възможност на АДФИ по своя инициатива да определи обектите на контрол в областта на обществените поръчки – агенцията възлагаше финансови инспекции само по постъпили сигнали и искания.

С въведените законови промени АДФИ получи право да проверява обществени поръчки въз основа на годишен план, изготвен след анализ и оценка на рискови фактори. Това ще засили превенцията, ще намали риска от безконтролно разходване на публичните финанси и ще има дисциплиниращ ефект върху възложителите на обществени поръчки.

Инспекторите на АДФИ са констатирали през миналата година виновно причинени вреди на стойност 6.6 млн. лв. За вреди в размер на 2.1 млн. лв. са съставени 44 акта за начет срещу 99 длъжностни лица, а за останалите са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.

По време на инспекциите са предотвратени и възстановени вреди за 498 хил. лв., които са в резултат на събрани вземания от недължимо изплатени суми по договори.

През 2011 г. са издадени 1 934 наказателни постановления по образувани административнонаказателни производства, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 2.4 млн. лв.

По компетентност на прокуратурата са изпратени 123 доклада от финансови инспекции.

С промените в законодателството през 2011 г. за първи път се въведе изискването за оповестяване по тримесечия на резултатите от всяка финансова инспекция на интернет страницата на агенцията. Резултатите са обект на сериозен обществен интерес, а публикуването им осигурява прозрачност за работата на финансовите инспектори.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg