Устойчив спад на катастрофите и пострадалите при тях

810
Устойчив спад на катастрофите и пострадалите при тях

Общо 4 247 тежки пътнотранспортни произшествия с 372 загинали и 5 186 ранени са регистрирани от началото на годината до 31 август. В сравнение със същия период на 2011 г. тежките катастрофи са с 39 по-малко, загиналите са по-малко с 66, а ранените - със 183.

Това стана ясно от обобщени данни за произшествията и загиналите при пътни инциденти през последните години, които обяви министърът на вътрешните работи и председател на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Цветан Цветанов, по време на заседание на Комисията.

Общият брой на ПТП-тата през първите осем месеца на 2011 г. е бил 4 866, при които са загинали 490, а ранени са били 6 088. През 2010 г., при 4 818 ПТП са загинали 600 и са ранени 5 988. За деветте месеца на 2009 г. в страната са станали 5 288 пътно-транспортни произшествия, с 663 загинали и 6 572 ранени, а през 2008 г. – броят на ПТП е бил 5 998, загиналите – 761, а ранените – 7 527.

За последните 11 години - от 2001 до 2011 - от пътнотранспортни произшествия са пострадали 27 149 пешеходци, загиналите са 2 691. За същия период при катастрофи са пострадали 1 645 деца до 6 годишна възраст. „Трябва да фокусираме вниманието си, както към най-малките – първокласниците, така и към техните родители и учители, и да поставим началото на нова култура по пътищата”, бе категоричен министър Цветанов.

Въпреки тези оптимистични тенденции, вътрешният министър подчерта необходимостта от още по-активни действия, особено във връзка с опазване живота и здравето на пешеходците. Това е и един от основните приоритети в Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата през периода 2011-2020 г., обявиха от МВР.

Голяма част от нещастията по пътищата са предотвратими. Необходими са съвместни действия за постигане на нова култура за безопасно участие в движението и формиране на обществена и лична непримиримост спрямо нарушенията на правилата за движение по пътищата които унищожават живот и перспективи, донасят огромна мъка, морални и материални загуби.

„Тенденцията на съществено намаление на тежките ПТП със загинали при тях през последните 3 години се дължи и на превенцията, насочена към рисковите участници в движението, включително за опазване от ПТП на децата и юношите”, каза министър Цветанов. Той посочи като важен фактор включването на повече неправителствени организации с иницииране и провеждане на акции и кампании по безопасност на движението във взаимодействие с помощта на Пътна полиция. Така например след съгласуване с фондация „Безопасни улици от Валя” бяха определени местата за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки.

Членовете на Комисията бяха единодушни, че независимо от същественото намаление на жертвите - пешеходци през последните няколко години, голямa част от пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци са били предотвратими. Те са свързани, както с нарушения и грешки в поведението на водачите и пешеходците, така и с пропуски в безопасността на пътната инфраструктура. Пешеходната аварийност в нашата страна, процентно отнесена към общия брой на жертвите от пътнотранспортните произшествия, е една от най-високите в Европейския съюз.

В рамките на заседанието участниците приеха предложението октомври да бъде обявен за месец на пешеходната безопасност. И през настоящата година, на 18 ноември страната ни ще отбележи Световния ден на възпоменание за жертвите от пътно-транспортните произшествия. На този ден ще си спомним за загиналите хора и ще изразим съболезнование към мъката на семействата им, ще отдадем необходимото на всички, които ежедневно се борят за спасяване живота на пострадалите от пътно транспортните произшествия, ще поставим пред обществеността истината за опасностите, които застрашават живота и здравето на участниците в движението.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Cosette
# 0
04:03 | 13 March 2013
It's a pleasure to find someone who can identify the issues so claelry
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg