Устройства със свръхумна камера ще снимат изборите на 2 април

904
Устройства със свръхумна камера ще снимат изборите на 2 април

© Unsplash

Министерството на електронното управление предвижда иновативен метод за видеозаснемането на обработването на изборните резултати в секционните комисии на 2 април.

Това ще става чрез смарт устройства, които приличат на телефон. Те ще имат инсталирано мобилно приложение, разработено от „Информационно обслужване“ АД, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден.

Телефон, но не точно


Чрез Mobile device management (MDM), мобилното устройство ще може да изпълнява само една функционалност – видеонаблюдение и видеозаснемане, обясни пред БНР главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров.

"Мобилното устройство на пръв поглед прилича на телефон, но с тази разлика, че не може да провежда нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функция – видеозаснемане на процеса и извършването му в реално време.", категоричен е той и допълва, че в деня на изборите всяко едно устройство ще бъде технически изправно, тъй като се планират няколко теста.

"Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно достижение на техниката. Всички са актуални към днешна дата", уверява Петров. По думите му това означава, че могат да бъдат използвани през следващите 5 години.

ЦИК ще има необходимата хартия за машинен вот на 2 април Председателят на ЦИК Камелия Нейкова даде разяснения във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори

Всяко мобилно устройство ще бъде снабдено с карта за мобилен интернет към съответния оператор. След вече проведена среща на мобилните оператори с ръководството на министерството стана ясно, че около 85% от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор.

В останалите 15% от секциите обаче качеството на връзката най-вероятно няма да позволява излъчване в реално време.

"Няма обхват"

Липсата на техническа възможност за осигуряване на интернет трябва да се приеме като техническа невъзможност за осигуряване на видеоизлъчване в реално време. В тези случаи от секциите, които по различни причини не излъчват видеопоток в реално време, приоритетно ще се сваля и публикува видеозаписът от самото устройство, така както е записано и в Решение №1603 на ЦИК, уточняват от БТА.

Проблемът с наличието на интернет връзка е огромен, признава Ангел Петров. Има населени места с изключително ниско качество на покритието на мобилните оператори, допълва той пред БНР.

"В минимум 85 на сто от секциите няма да има проблем. В останалите 15% от секциите е твърде вероятно сигналът да не е с добро качество на излъчване. На тези места задължително трябва да се осигури видеозапис по преброяването на гласовете и съставянето на протокола. Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в реално време, ще свалим записите от тях", посочва Петров.

Хакерите са развълнувани

Очаква се "засилен интерес" от недобронамерени IT специалисти, затова страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специален режим, обяви още главният секретар на МЕУ.

"Очакваме множество на брой атаки към нея. Постарали сме се да я защитим по възможно най-добрия начин."

Петте (не)истини за машинното гласуване* Позицията е на Божидар Божанов, депутат от Демократична България и бивш министър на електронното управление

След приключване на изборния ден и преди началото на преброяването, председателят на СИК ще трябва да включи мобилното устройство и да  сканира предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция, след което ще активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

Тънкият въпрос с техническите познания

Устройствата трябва да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да започне реалната демонстрация на системата.

Един ден преди изборите на 2 април мобилните устройства, като част от пакета изборни книжа, ще бъдат предадени на СИК, заредени, инсталирани и конфигурирани. Ще бъдат разработени и обучителни материали, които включват документална инструкция и видеоклип.

160 лева е цената на всяко смарт устройство. Предвиден е достатъчен брой резервни устройства, заявяват още от Министерството на електронното управление. Видеонаблюдението ще струва близо 6,5 милиона лева на държавата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg