Усвояваме едва 10-15 на сто от предвидените близо 1 млн. евро от еврофондовете

442
Усвояваме едва 10-15 на сто от предвидените близо 1 млн. евро от еврофондовете

През тази година България ще усвои едва 10-15 на сто от предвидените около един милиард евро от еврофондовете по всички оперативни програми под формата на подадени проекти. Това каза Кирил Желязков, директор на дирекция "Браншови структури" в Българската стопанска камара.

Той участва в среща с браншови организации на тема "Създаване на експертен потенциал в помощ на браншовите организации за подготовка на проекти по структурните фондове на ЕС".

Общият размер на средствата от еврофондовете по всички оперативни програми, който България ще получи до 2013 г., е около 12 милиарда евро. По разчети това означава, че България ще трябва да подготви близо 7 хиляди проекта, каза Желязков.

Бизнесът може да разчита основно на финансиране на проекти по оперативните програми - "Регионално развитие", "Конкурентоспособност", "Човешки ресурси" и "Административен капацитет".

Желязков добави, че ако малко или средно предприятие има през тази година проект за обновяване на производството на стойност 200 хиляди евро, през следващите три години то няма да може да разчита на допълнителни средства под формата на безвъзмездна помощ. Причината е, че според регламенти на ЕС, ако малка фирма получи повече от 200 хиляди евро, ще настъпи изкривяване на пазара.

Основният проблем за бизнеса се очаква да бъде съфинансирането. По данни на Стопанската камара, лидер в привличането на допълнителни средства е Ирландия, където на всяко евро от структурните фондове са привлечени допълнително 3.7 евро, в Испания съотношението е 1 евро към 1,7 евро. Гърция е потребявала повече средства от структурните фондове спрямо привлечените инвестиции, показват данни на камарата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...