Усвояваме рекордните 700 млн.лв. от еврофондове през януари

1025
Усвояваме рекордните 700 млн.лв. от еврофондове през януари

Месец януари 2010 г. се очаква да бъде най-успешният месец по отношение на очакваните усвоявания на средствата от ЕС (вкл. национално съфинансиране), информират от Министерството на финансите (МФ).

Очаква се близо 700 млн. лв. да е общият размер на средствата, които ще влязат в българската икономика по предприсъединителните програми и оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз (управлявани от Националния фонд към МФ), както и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство (управлявани от Разплащателната агенция към ДФ"Земеделие").

Очакваното усвояване за януари 2010 г. превишава с близо 15 на сто месеца с най-високо усвояване за 2009 г. (декември) и е близо двадесет пъти по-високо от усвояването за януари 2009 г.

Усвояването на средствата по предприсъединителните програми и оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз за месец януари 2010 г. се очаква да възлезе на над 350 млн. лв. Това е над два пъти повече от месеца с най-високо усвояване на средства от Европейския съюз през 2009 г. (декември) -141.6 млн. лв. и над десет пъти повече спрямо януари 2009 г. - 31.8 млн. лв.

Усвояванията на средствата по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство (вкл. директните плащания за земеделските производители и пазарните мерки) за януари 2010 г. се очаква да бъде около 360 млн. лв. За сравнение, усвоените средства по тези програми за януари 2009 са били под 1 млн. лв., а очакваното усвояване за януари 2010 г. се доближава до най-високото усвояване за 2009 г. - месец декември 2009 г. - около 466 млн. лв.

„Всичко върви по план. По-високото ниво на финансиране дава тласък на икономиката, което на този етап е най-важната ни цел. Така се помага пряко на българския бизнес", коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg