Утре подписваме за два заема от Световната банка за общо 168.6 млн. евро

312
Утре подписваме за два заема от Световната банка за общо 168.6 млн. евро

Министърът на финансите Пламен Орешарски и регионалният директор за България, Румъния и Хърватия в Световната банка Ананд Сет ще подпишат утре първия заем за развитие на политиките (DPL-1) и заем за Втория проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТ 2), съобщиха от министерството.

DPL-1 е за 150 млн. долара, което е равностойността на 114 млн. евро. Този заем ще бъде в подкрепа на платежния баланс и целта е с него да се подпомогне държавата през първите месеци от членството в Общността.

Средствата по второто споразумение (УТТ 2) ще бъдат използвани за финансиране на втория проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа. Общата му стойност е 54,6 млн. евро. От тях 40,9 млн. евро са кредит от Световната банка, а 13,7 млн. евро - съфинансирането от държавния бюджет.

Новата Стратегия за партньорство между България и Световната банка, утвърдена от международната финансова институция през юни м. г., предвижда на страната ни да бъдат предоставени 3 заема за развитие на политиките. Те ще бъдат инструмент за подкрепа на средносрочните планове на правителството за политически и институционални реформи, както и за подпомагане на пълното интегриране на страната в Европейския съюз.

Порталът на Световната банка отбелязва, че от 2000 г. икономиката на България бележи стабилен растеж и тази положителна тенденция се очаква да продължи и в близко бъдеще. Все пак, за да се намали разликата в доходите и да се ускори сближаването с другите страни членки на Европейския съюз (ЕС), повишаването на производителността и заетостта ще бъдат от изключително значение за България през следващите няколко години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg