Утвърдиха меморандум за изпълнение на голям инфраструктурен проект в Бургас

373
Утвърдиха меморандум за изпълнение на голям инфраструктурен проект в Бургас

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев утвърди меморандум за изпълнение на проекта „Зона за обществен достъп на морска гара, железопътна гара и автогара Бургас" (ЗОД). Меморандумът е подписан от кмета на община Бургас Димитър Николов, областния управител на Бургас Любомир Пантелеев, генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура" Петър Сеферов, генералния директор на НК „Железопътна инфраструктура" Антон Гинев и от изпълнителния директор на БДЖ ЕАД Христо Монов.

С този документ се дава възможност за координация на съвместните действия на различните институции за изпълнението на проекта, посочват от пресцентъра на Министерство на транспорта. Той се основава на решение № 38 на Министерския съвет, с което проектът е обявен за обект с национално значение.

Срокът за неговото изпълнение е до 2014 г.

Целта на ЗОД е да се даде възможност за изпълнение на нови обществени функции в затвореното до този момент пристанищно пространство и за интеграцията на транспортната инфраструктура в общинската градска част, като се отчитат преди всичко интересите на обществото. Проектът ще даде нов тласък за развитието на морския туризъм и за привличане на повече посетители чрез яхтения и круизния туризъм. ЗОД ще съдейства за увеличаване на броя, видовете и качеството на услугите за граждани и гости на община Бургас, предлагани на територията на трите гари: митнически, гранични, агентски, брокерски, куриерски, пощенски, финансови и културно-развлекателни.

Страните по меморандума ще създадат междуведомствено координиращо звено, който ще следи изпълнението на дейностите по изработването на идеен архитектурен проект за ЗОД. Това звено ще е съставено от един, поименно определен представител на всяка от страните, подписали документа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg