Утвърдиха Спогодба между България и Армения за трудова миграция

803
Утвърдиха Спогодба между България и Армения за трудова миграция

© Pixabay

Правителството утвърди подписаната в началото на февруари Спогодба между България и Армения за регулиране на трудовата миграция.

Спогодбата ще се прилага за граждани на България и Армения с трудов договор и разрешение за пребиваване на територията на другата страна за срок от една година с възможност за последващо удължаване за общо до три години, съобщават от пресцентъра на кабинета. 

Урежда се и обменът на сезонни работници между двете страни за период до 9 месеца годишно.

Целта на документа е да даде допълнителна възможност за осигуряване на работници за сектори от икономиката, в които има недостиг на работна сила.

Защо работници от Молдова, Армения и Украйна биха работили у нас?Как българското правителство решава проблемите на трудовия пазар

Наетите по Спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници.

За да се пристъпи към реалното прилагане на Спогодбата за регулиране на трудовата заетост между България и Армения, предстои в рамките на шест месеца от влизането й в сила да бъдат разработени и подписани Процедури за прилагането й.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg