Утвърдиха Спогодба между България и Армения за трудова миграция

889
Утвърдиха Спогодба между България и Армения за трудова миграция

© Pixabay

Правителството утвърди подписаната в началото на февруари Спогодба между България и Армения за регулиране на трудовата миграция.

Спогодбата ще се прилага за граждани на България и Армения с трудов договор и разрешение за пребиваване на територията на другата страна за срок от една година с възможност за последващо удължаване за общо до три години, съобщават от пресцентъра на кабинета. 

Урежда се и обменът на сезонни работници между двете страни за период до 9 месеца годишно.

Целта на документа е да даде допълнителна възможност за осигуряване на работници за сектори от икономиката, в които има недостиг на работна сила.

Защо работници от Молдова, Армения и Украйна биха работили у нас?Как българското правителство решава проблемите на трудовия пазар

Наетите по Спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници.

За да се пристъпи към реалното прилагане на Спогодбата за регулиране на трудовата заетост между България и Армения, предстои в рамките на шест месеца от влизането й в сила да бъдат разработени и подписани Процедури за прилагането й.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...